bloc-nou-constructieDezvoltatorii imobiliari avertizează că Legea dării în plată ar putea duce la stoparea Programului „Prima Casă” şi la blocarea tuturor proiectelor imobiliare în curs de derulare, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS.

„De menţionat că Programul ‘Prima Casă’ ocupă un procentaj de 80 – 90% din totalul creditelor acordate pentru achiziţia unei noi locuinţe. În aceste condiţii, legea dării în plată va stopa imediat Programul ‘Prima Casă’, va bloca toate proiectele imobiliare în curs, va falimenta o întreagă industrie a construcţiilor şi va desfiinţa zeci de mii de locuri de muncă, fără a menţiona toate afacerile conexe cu acest domeniu, care vor fi de asemenea foarte afectate”, afirmă dezvoltatorii imobiliari, într-un comunicat.

În opinia lor, promulgarea legii dării în plată, aşa cum a fost prezentată de iniţiatorul proiectului de lege, trebuie analizată nu doar prin prisma unor beneficii ipotetice pe care le-ar putea aduce pentru consumatori, ci mai ales din prisma unor implicaţii negative directe ce se vor produce în viitor asupra persoanelor interesate de achiziţia unei locuinţe – şi pentru care va deveni aproape imposibilă această achiziţie – cum ar fi un avans mai mare, de 35% – 40% din preţul acesteia.

„După o lungă perioadă în care domeniul imobiliar a fost puternic afectat de criza financiară mondială, anul 2016 se anunţă ca un an al relansării şi consolidării activităţii în domeniul construcţiilor de locuinţe cu efecte extrem de pozitive asupra PIB-ului României, însă această relansare este încă fragilă şi un eveniment precum promulgarea legii dării în plată sau stoparea Programului ‘Prima Casă’ va avea efecte dramatice, dacă nu catastrofale, de întoarcere în perioada crizei imobiliare. Astfel, de la o creştere a PIB-ului, estimată în anul 2015 a fi de 4%, s-ar putea ajunge la o scădere, precum în anul 2009, de 7%”, se afirmă în comunicat.

Asociaţia precizează că este necesară o analiză foarte atentă, decizii bazate pe studii de impact, precum şi precauţie în emiterea oricăror comunicate de presă, atât din partea băncilor, cât şi din partea iniţiatorilor proiectului de lege, pentru a se evita, printre altele: falimentarea industriei construcţiilor de locuinţe şi stoparea investiţiilor din acest domeniu sau desfiinţarea de zeci de mii de locuri de muncă în domeniul construcţiilor, în domeniul bancar şi în toată industria conexă acestor domenii. AGERPRES