santier-blocuri-constructieDezvoltatorii imobiliari vor putea fi scutiţi de impozitul pe clădiri până la finalizarea construcţiei, vânzarea sau cedarea folosinţei, se arată într-o propunere legislativă a senatorului Şerban Nicolae, adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

Actul normativ vizează completarea Codului fiscal, în sensul că „nu se datorează impozit pe clădiri pentru clădirile, construcţie nouă, edificate exclusiv în scopul valorificării prin vânzare sau cedarea folosinţei”.

„Scutirea de impozit operează de la data procesului verbal de recepţie, încheiat la finalizarea construcţiei. Scutirea de impozit încetează, după caz, la data valorificării construcţiei prin vânzarea sau cedarea folosinţei sau la data începerii utilizării construcţiei. Pentru clădirile-construcţiile menţionate impozitul se datorează de la data valorificării sau de la data începerii utilizării”, se arată în propunerea legislativă amendată de Comisia de buget a Senatului.

Potrivit lui Şerban Nicolae, proiectul are ca scop aplicarea unui regim just şi echilibrat pentru toţi producătorii de bunuri. „Mai ales în perioada de vârf a crizei imobiliare, când lipsa de lichidităţi băneşti a blocat majoritatea tranzacţiilor, s-au înregistrat ani de zile între momentul finalizării construcţiilor şi momentul vânzării sau cedării folosinţei. Dezvoltatorii imobiliari au la dispoziţie două variante: fie includ sumele plătite ca impozit în preţul de vânzare al imobilului, fie nu includ aceste sume în preţ, în speranţa deducerii acestor cheltuieli la momentul vânzării. (…) Dincolo de pierderile comerciale fireşti în cazul mărfii deţinute pe stoc o perioadă îndelungată, pentru constructori se adaugă pierderi băneşti semnificative prin obligarea la plata impozitului pe clădiri înainte de valorificarea produsului finit”, explică senatorul Şerban Nicolae în expunerea de motive a propunerii sale legislative.

Şerban Nicolae precizează că scutirea nu se aplică construcţiilor destinate folosinţei proprii. În cazul valorificării clădirilor vizate, scutirea încetează atât în momentul primei vânzări, cât şi în cazul începerii utilizării fie de către constructor, fie prin cedarea folosinţei.

Senatorul a amintit că aceste propuneri au fost unanim acceptate şi votate la dezbaterea în Senat a noului Cod fiscal, dar eliminate fără argument la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. AGERPRES