Dezbateri productive și participare de excepție la cea mai mare întâlnire a specialiștilor din domeniul serviciilor de apă reuniți la Gura Humorului

MM ApaSpecialiști din domeniul serviciilor de apă, reprezentanți ai marilor operatori din domeniul alimentării cu apă, proiectanți și constructori s-au reunit la Gura Humorului, în perioada 22-25 octombrie, pentru trei zile de discuții, dezbateri și prezentări profesionale de excepție. Conferința de Management Modern al Serviciilor de Apă din România a fost organizată de Oameni și Companii sub egida Comitetului Teritorial Moldova – Asociația Română a Apei și cu suportul Partenerului Principal Tehnoworld și al partenerilor Tracto Technik, Sabic și Microsoft.

Marius_NicaEvenimentul s-a bucurat de prezența Ministrului Fondurilor Europene, Marius Nica și a Secretarului de Stat Valentin Șoneriu, alături de numeroși oficiali și reprezentanți ai mediului de afaceri privat. A fost o întâlnire eficientă care a reușit să pună față în față, la masa discuțiilor, reprezentanții autorităților cu proiectanți, constructori și beneficiarii finali, companiile de apă.

Discuțiile teoretice au fost punctate de prezentarea aplicată a studiilor de caz dar și de vizita invitaților la fabrica Tehnoworld. Open House Tehnoworld a permis participanților să vadă cu proprii ochi noile linii de fabricație, inclusiv cea mai nouă achiziție: linia de producție care permite realizarea unei țevi cu diametru de până la 1200 mm, o investiție unică în sud-estul europei.

Programul a debutat vineri, 23 octombrie cu o sesiune dedicată finanțărilor europene. Au avut intervenții în cadrul acestei sesiuni Valentin Șoneriu – Secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene și Delia Ionică – director în cadrul aceluiași minister. Augustin Boer, consultant financiar și instituțvizita_fabricaional BDO România a prezentat apoi Impactul analizei cost – beneficiu asupra operatorilor de apă din România pentru perioada 2014 – 2020. Avocatul Adrian Ceparu a prezentat apoi participanților noua legislație privind achizițiile publice conform noiii Directive europene. Sesiunea primei zile s-a încheiat cu dezbaterea dedicată modificărilor aduse Legii nr. 241 din anul 2006 coordonată de Ion Toma – Președintele Comitetului Teritorial Moldova al ARA și Ștefan Groza – Vicepreședinte ARA – Comitetul Teritorial Moldova.

Bogdan_AlexaDezbaterile de vineri s-au încheiat cu prezentarea domnului Bogdan Alexa – Vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (A.N.R.S.C.), intervenție dedicată prezentării evoluției serviciului de apă și canalizare în România.

Ziua de sâmbătă a fost dedicată tehnologiilor și utiliajelor moderne care pot fi utilizate în reablitarea rețelelor de apă și canalizare. Prof. Dr. Gabriel Racovițeanu a prezentat tehnologiile fără săpătură deschisă și o serie de studii de caz în cadrul cărora au fost utilizate noile tehnologii. Partenerii de la Tracto Technik și-au prezentat apoi soluțiile pentru reabilitarea sustenabilă a conductelor sub presiune folosind sistemul de crăpare statică. Ralph Handstanger, Technical Marketing PE Pipe la SABIC Europe a vorbit despre rolul materialelor folosite în industria de țevi și a prezentat noile tehnologii trenchless.

Adrian_GrossuAdrian Grossu – Director Dezvoltare TEHNOWORLD a prezentat compania, creșterea acesteia și investițiile realizate în ultimiii ani, printre care și linia de producție care permite realizarea de țevi cu diametru de până la 1200 mm, o linie unică în Europa de Est, alături de avantajele utilizării materialelor noi în reabilitarea rețelelor de apă.

Paul Stanciu – Director Administrație Publică Locală la Microsoft a vorbit apoi despre soluțiile pe care Microsoft le are pentru companiile de apă și canalizare. Ziua s-a terminat cu sesiunea condusă de Ministrul Marius Nica și dedicată problemelor pe care regiile de apă dar și companiile private din zona de proiectare și implementare le au vis-a-vis de legislația care guvernează fondurile europene. Au fost dezbateri productive, aplicate și concrete, iar concluzia generală s-a impus relativ ușor: întâlnirile de tipul celei organizate la final de octombrie la Gura Humorului sunt bine venite și foarte eficiente pentru domeniul serviciilor de apă, iar participanții așteaptă cu interes edițiile viitoare.

Tehnoworld