Grupul german de telefonie Deutsche Telekom a anunţat un schimb de acţiuni cu grupul japonez SoftBank Group Corp pentru a-şi creşte participaţia la divizia sa T-Mobile din SUA şi în paralel a informat că şi-a vândut divizia din Olanda, T-Mobile Netherlands, pentru 5,1 miliarde euro, informează Reuters.

Ca urmare a celor două acorduri anunţate marţi, Deutsche Telekom îşi va majora participaţia la T-Mobile US cu 5,3%, până la 48,4%, ceea ce îl aduce pe directorul general Tim Hoettges mai aproape de obiectivul său vizând obţinerea controlului la operatorul american de telecomunicaţii cu o valoare de piaţă de 170 de miliarde de dolari. La rândul său, gigantul japonez SoftBank Group Corp. va obţine o participaţie directă 4,5% la Deutsche Telekom, în schimbul acţiunilor sale la T-Mobile US.

Separat, Deutsche Telekom a anunţat vânzarea diviziei sale din Olanda, T-Mobile Netherlands, către un consorţiu format din fondurile de investiţii Apax şi Warburg Pincus, pentru 5,1 miliarde de euro. Deutsche Telekom a preluat controlul la operaţiunile din Olanda de la grupul suedez Tele2 în 2018, dar nu a considerat niciodată această companie, care pe piaţa din Olanda este al treilea operator după KPN şi Vodafone Ziggo, drept un activ de bază.

Aceste tranzacţii aduc Deutsche Telekom mai aproape de obţinerea unei majorităţi de control la T-Mobile US, o divizie care este responsabilă pentru trei cincimi din vânzările grupului german şi este de asemenea cea mai profitabilă divizie a Deutsche Telekom. Pentru fondatorul Softbank, Masayoshi Son schimbul de acţiuni îi aduce o participaţie strategică la grupul Deutsche Telekom, care este prezent în mai multe ţări din Europa, inclusiv în România.

,,Aceasta este o tranzacţie atractivă pentru Deutsche Telekom şi acţionarii său care vor beneficia de potenţialul de creare de valoare al T-Mobile US. Însă nu ne-am majorat doar participaţia la T-Mobile US ci am dobândit şi un nou investitor şi partener strategic în SoftBank”, a declarat directorul general de la Deutsche Telekom, Tim Hoettges.

Deutsche Telekom este prezentă pe piaţa românească din anul 2014, după rebrandingul comun al Romtelecom şi Cosmote România. La data de 28 iulie 2021, Comisia Europeană (CE) a aprobat, condiţionat, acordul anunţat la 9 noiembrie 2020 între OTE şi Orange România pentru vânzarea pachetului de acţiuni de 54% pe care OTE îl deţine în Telekom Romania Communications SA („TKR”). AGERPRES