De la corectii ample stopate rapid si pana la reactii emotionale starnite de evenimente cu putina relevanta in piata, au fost multe situatii in ultimul an si jumatate, pe care pietele le-au gestionat intr-un mod atipic. Am avut un raliu consistent generat de tiparirea de bani ieftini intr-o perioada in care aproape toata planeta se afla intr-un lockdown dur, economiile s-au inchis iar pretul petrolului a devenit negativ pentru prima data in istorie, dar si deja celebra miscare WallStreet Bets care a pariat impotriva marilor institutionali si a urcat la cer cotatiile catorva companii de plan secund. Acesta pare sa fi devenit deja „un nou normal”, in care piata acorda mai multa importanta miscarilor pe fond emotional, in dauna datelor fundamentale.

Prezent in cadrul evenimentului financiar online „Earnings Report – Cum arata rezultatele financiare pe S1 pe pietele externe”, Catalin Chivu, analist financiar cu mare experienta in piata si realizator al emisiunii „Feel The Markets”, spune ca acest aspect se datoreaza faptului ca totul in jurul nostru s-a schimbat: „Eu am o parere personala, si anume ca viata s-a schimbat. Economia se schimba, se schimba tot, trecem la digitalizare – este un progres extraordinar. Vechiul normal nu va mai fi noul normal. Eu am vazut ca si pietele financiare s-au schimbat foarte mult. Existau corelari inainte, ne uitam la PER, la Divident Yield, se corelau valutele, etc. Eu spun ca nu mai trebuie sa ne raportam la ce a fost, este evident ca trebuie sa avem niste repere. Dar daca ne uitam la PER-uri, de exemplu, si vedem ca au 2 cifre sau sunt 20 sau 50, este pentru ca sunt multi bani in piata, este pentru ca pietele merg altfel acum si atat timp cat acesti bani vor exista, actiunile vor creste. Ganditi-va de cat timp se vorbeste ca actiunile sunt supraeveluate – sunt deja 2 trimestre – si ele tot au crescut. Si iata cum cresc in continuare si avem maxime istorice. Cine se pune contra pietei are de pierdut.

Eu cred ca unele actiuni sunt supraevaluate, altele nu, cred ca unele actiuni si unele sectoare vor evolua diferit si de acum incolo, macar pe termen scurt. Insa, eu cred ca tendinta nu va fi data de rezultatele financiare, ci de sentimentul din piata, care este influentat – pe de o parte – de redeschiderea totala a activitatilor, a economiei sau de cresterea cazurilor de Covid. Insa, in mare masura, in SUA conteaza inflatia si piata muncii – adica la ce se uita FED. Pentru ca deciziile FED <<misca>> dolarul american, dolarul <<misca>> si piata Forex, si obligatiunile, si actiunile (prin deviere) si marfurile si tot. Pana la urma tendinta generala va fi data de sentimentul din piata”.