Un material de Dan George Ștefan, managing partner & co-founder Autonom Group & lector invitat la programul Executive MBA Romano-Canadian, cursul “World of the General Manager & Strategic Management”

Câteva idei extrase din ultimul interviu în care Dan Ștefan a povestit despre ce crede despre România și ce înseamnă a fi antreprenor.

  1. Atunci când pornești la drum este foarte important să pleci de la niște nevoi reale. Nu doar de la ce îți închipui tu. Eu cred foarte mult în ideea asta de pivotare inclusă. Adică, pornești din start cu ideea că nu o să fie cum crezi. Simți o nevoie, te duci acolo, o testezi, dar din start ești pregătit să pivotezi și să ajustezi din mers, să schimbi direcția.
  2. Nu există rețete de succes și abordări științifice asupra managementului progresiv, întrucât acesta este o știință exactă. Cel mai mult contează în ce stadiu al afacerii te afli, în ce context economic și cultural activezi, dimensiunea afacerii, tehnologia utilizată și mediul de afaceri în continuă schimbare. Trebuie să te autoeduci și să lucrezi mult ca să-ți dezvolți cunoștințele, valorile, caracterul și puterea de adaptare, esențiale nu doar în afaceri, ci în viață, în general. Acestea sunt resorturile care te pot ajuta să te reinventezi și chiar să crești în perioadele de criză.
  3. Există 3 direcții de motivație intrinsecă într-o organizație care vrea să facă profit: autonomia, învățarea (autodepășirea) și scopul (semnificația). Este foarte important să trecem de la țesut cultural bazat pe încredere, la ceva mai multă încredere. Nu mai poți aplica regulile de management inventate în secolul al 19-lea, în timpul revoluției industriale. Continuăm să aplicăm aceleași principii de management de acum 200 de ani și de aici apar multe dintre problemele și crizele noastre de identitate.

#DozaDeLectură

Vă invităm să citiți o carte inovatoare, vizionară, un studiu de pionierat în gândirea de management care reprezintă atât o sursă de inspirație, cât și un ghid practic.

Frederic Laloux în “Organizația reinventată” regândește structura și mai ales spiritul organizației, din perspectiva conceptului de management și leadership folosind teoria stadiilor de evoluție și dezvoltare.

  1. Două elemente cruciale pentru performanța sustenabilă a unei organizații o reprezintă calitatea umană a liderilor și climatul sau cultura organizațională. Cartea se învârte în jurul comparării și contrastării a ceea ce Laloux numește organizații Portocaliiși Turcoaz. Cele Portocalii reprezintă organizații ierarhice, guvernate de o mentalitate care crede că „omenirea este în esență rea”, de o ierarhie de sus în jos, controlul comenzilor, responsabilitate rigidă, standardizare și alte instrumente de conformitate. Cele Turcoaz, prin contrast, sunt definite de o mentalitate care crede că „omenirea este în esență bună” și propune o ierarhie plată și principii de auto-organizare. Încrederea este implicit asumată, echipele își creează propriile mandate, responsabilitatea este personală, iar obiectivele de vânzări și alte asemenea dispozitive de control sunt aproape inexistente. Acestea au o capacitate mare de învățare, sunt foarte adaptabile la lumea noastră modernă de flux constant și, de obicei, de mare succes.
  2. Avem nevoie de exemple, de povești, dar mai ales de o înțelegere aprofundată a schimbărilor interioare necesare, a know-how-ului și a metodelor pentru a le realiza. „Motorul organizațiilor este dat fie de temerile eului fie de dragostea sufletului.” Putem construi conexiune și încredere, elemente care stau la baza unui set mai înțelept de discipline și practici la nivel personal, de echipă, organizațional și, eventual, la nivel societal. Acestea pot fi definite conceptual, dar nu prind rădăcini în minte și inimă doar citind o carte. Schimbarea mentalității nu este o chestiune de a apăsa un buton, ci vine odată cu o schimbare interioară în priorități, valori, credințe și identitate, atunci când toate acestea sunt trăite.a le acorda atenția noastră.
  3. Bucuria apare la limita dintre plictiseală și anxietate, atunci când provocările pot fi echilibrate de capacitatea de a acționa. De fapt atunci când acționăm în mod liber având motivația acțiunii în sine, învățăm să devenim mai mult decât eram, să evoluăm. Modalitatea în care interpretăm ce ni se întâmplă determină de fapt fericirea, deoarece totul este reprezentat în mintea noastră ca informație. De aceea este foarte importantă imaginea pe care ne-o formăm despre noi și despre ce ni se întâmplă. “Fericirea este o stare care se pregătește, se cultivă și se apără de către fiecare individ în parte. Cei care învață să-și controleze experiența interioară vor fi în stare să-și influențeze calitatea vieții și vor reușii să se apropie din ce în ce mai mult de ce înseamnă să fii fericit.”
  4. Mediul în care funcționăm determină cât de mult din potențialul nostru interior putem manifesta. În acest sens pinguinul și modalitatea în care el se transformă dintr-un animal stângaci într-unul extrem de agil, poate reprezenta o metaforă elocventă pentru puterea contextului. Oamenii văd de fapt viața ca pe o călătorie care se desfășoară continuu și se bazează pe puterea celuilalt si nu trebuie priviți ca pe o problemă care trebuie rezolvată. Pentru a trece la motivația intrinsecă, aceștia fac ceea ce simt că este corect în raport cu valorile și premisele interioare.

#EvolveDaily by Autonom

Vă invităm să vă abonați la newsletter-ul Autonom, Learning Tip of The Week

https://autonom.us20.list-manage.com/subscribe?u=446e96132d5404e2bf57a487c&id=e8383abe98

https://www.linkedin.com/newsletters/7039697296023769088