Adina China, absolventă a Facultății de Relații Economice Internaționale din ASE, și-a dedicat cariera industriei financiar-bancare, acumulând experiență în instituții precum Raiffeisen Bank, Patria Credit, Piraeus Bank și Instant Factoring. În ultimii ani, și-a îndreptat atenția către domeniul fintech, fiind atrasă de dinamica și capacitatea de inovare.
Anul trecut, Adina s-a alăturat start-up-ului Tarfin, lider regional în domeniul finanțărilor agricole. Tarfin dezvoltă parteneriate cu distribuitori regionali de inputuri agricole și, prin utilizarea metodelor avansate de gestionare a riscului, ajută fermierii să achiziționeze rapid și ușor inputurile necesare pentru afacerea lor.
Într-un interviu acordat recent pentru BBSR, Adina China a discutat despre principalele tendințe din industrie, oportunitățile viitoare, provocările întâmpinate pe parcursul pandemiei și importanța culturii organizaționale. De asemenea, a oferit sfaturi valoroase pentru profesioniști și a recomandat câteva cărți de lectură relevante.
Tendințe și oportunități în industrie
Adina China consideră că digitalizarea continuă este o tendință importantă în industria agricolă: „Utilizarea smartphone-urilor și tehnologiilor precum monitorizarea culturilor agricole cu ajutorul sateliților sau dronelor sunt tot mai frecvente. În domeniul fintech, revoluția digitală a determinat băncile să dezvolte soluții inovatoare și să accelereze digitalizarea pentru a rămâne competitive.”
În ceea ce privește oportunitățile viitoare, Adina subliniază importanța utilizării tehnologiei pentru gestionarea riscurilor și acoperirea nevoilor clienților neglijați anterior. Algoritmii de machine learning pot contribui la crearea de portofolii cu risc redus și costuri reduse. În agricultură, se așteaptă o creștere a cererii pentru soluții tehnologice de monitorizare a culturilor și optimizare a rezultatelor, iar legislația europeană care promovează producția eco poate genera oportunități în distribuție și consultanță.
Provocări în timpul pandemiei și abordarea lor
Industria agroalimentară nu a fost afectată în mod direct de pandemie, deoarece fermierii au putut continua activitățile agricole. Cu toate acestea, pandemia a adus provocări în sectorul financiar, iar instituțiile financiare nebancare au trebuit să accelereze procesul de digitalizare pentru a rămâne competitive și pentru a face față noilor cerințe.
În ce privește interacțiunea cu colegii, în cadrul Tarfin, adaptarea la muncă de la distanță și monitorizarea atentă a portofoliilor pentru a evalua riscurile au fost prioritare. Pandemia a subliniat importanța comunicării interne și externe și a cerut managerilor să identifice temerile și să găsească împreună soluții. În prezent, la Tarfin există diverse modele de lucru, în funcție de departamentele în care lucreaza colegii, cum ar fi prezența la birou, lucrul de acasă sau sistemul hibrid.
Observația generală a Adinei în ce privește modificările pe care pandemia le-a generat în companii este că „balanța de putere între angajați și angajatori s-a echilibrat, iar companiile sunt acum mai atente la dorințele și nevoile angajaților. Munca de acasă oferă avantaje precum reducerea costurilor și posibilitatea de a atrage talente din diferite zone geografice. Cu toate acestea, există și provocări legate de crearea coeziunii în echipe și modelarea culturii organizaționale.” consideră Adina China.
Impactul războiului din Ucraina și deciziile în fața provocărilor
Industria agricolă a fost afectată în mod direct de războiul din Ucraina, deoarece acesta a generat modificări majore în structura comerțului internațional cu cereale. Creșterea prețurilor energiei a avut, de asemenea, un impact semnificativ asupra sectorului agricol, deoarece costurile fertilizatorilor au crescut considerabil. În fața unor astfel de provocări imprevizibile, Adina susține că un manager trebuie să aibă informații complete și să ia decizii bine fundamentate, comunicând în același timp echipei sale viziunea asupra situației și căutând soluții împreună. Reziliența și valorile organizaționale sunt cheia succesului în astfel de situații critice.
Tocmai de aceea, construirea unei culturi organizaționale stabile și a unei atmosfere de lucru prietenoase începe de la recrutare. Alegerea oamenilor cu valori similare, abilități de comunicare și o bună educație generală joacă un rol crucial. Crearea unui climat de încredere, încurajarea discuțiilor și feedback-ului, acceptarea imperfecțiunilor și învățarea din greșeli sunt aspecte esențiale. Avantajul Tarfin este că, fiind start-up, își ajustează procesele interne pe măsură ce crește, făcând corecții atunci când este necesar.
Recomandări și lecții de business
Adina a oferit câteva recomandări valoroase pentru profesioniști. În primul rând, subliniază importanța învățării continue prin diverse metode, cum ar fi cititul, ascultarea de podcasturi sau participarea la conferințe. În al doilea rând, sugerează să se identifice valorile personale și să se construiască o carieră în funcție de acestea, fără compromisuri. În final, subliniază echilibrul dintre viața profesională și personală, inclusiv timpul acordat familiei, prietenilor și activităților de hobby.
Despre surse de inspirație și educație pentru manageri, Adina spune că MBA-ul Româno-Canadian pe care l-a urmat la Bucharest Business School a ajutat-o foarte mult în parcursul profesional, „atât prin abordarea teoretică, dar mai ales prin interacțiunile de grup și expunere la zone ale business-ului pe care nu le abordasem anterior. Am construit relații de afaceri și prietenie cu o parte din foștii colegi”.
În ce privește recomandările de cărți, Adina este de părere că „fiecare carte vine sa ne completeze într-un anumit moment al devenirii noastre personale si profesionale”. Totuși, pe lista ei se află „Skin in the Game” de Nicolas Taleb – carte explorează importanța asimetriilor în relațiile de afaceri și motivează cititorii să caute corectitudinea și echilibrul în deciziile lor. „Shoe Dog” de Phil Knight este o carte inspirațională despre crearea și dezvoltarea companiei Nike, subliniind beneficiile renunțării la micromanagement și oferind libertate angajaților de a-și urma propria cale către succes. „Începe cu de ce„, de Simon Sinek, explorează importanța găsirii motivației interioare și a clarificării scopului pentru a crea organizații inovatoare și inspiraționale. „Cum iau naștere emoțiile„, de Lisa Feldmann Barrett, oferă o perspectivă asupra modului în care creierul nostru interpretează și generează emoțiile și cum putem deveni creatori activi ai propriului peisaj emoțional.
Interviul integral al Adinei China poate fi accesat pe bbsr.ro.