Deputatul Georgică Severin consideră că proiectul privind publicitatea la medicamente va fi respins

camera-deputatilorPreşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, social-democratul Georgică Severin, a afirmat că proiectul privind publicitatea la medicamente va intra în circuitul legislativ şi în proporţie de 99% el va fi respins.

“Votul proiectului s-a datorat unei erori materiale. Nu este niciun secret. A fost o inversiune în ziua în care s-a votat pe ordinea de zi. Din cauza unei greşeli tehnice s-a votat un proiect de lege. (…) Dovada că a fost aşa – în aceeaşi zi liderii principalelor partide, noi, Comisia de cultură din Senat am solicitat Preşedinţiei singura cale pe care o mai aveam la dispoziţie – să retrimită legea pentru reexaminare în Parlament, lucru care s-a şi întâmplat. Foarte curând legea va intra în circuitul legislativ şi 99% ea va fi respinsă, cum solicită şi preşedintele României în acest caz”, a precizat Georgică Severin, la dezbaterea “Cum ar trebui să arate publicitatea medicamentelor în România”.

El a subliniat că pacienţii trebuie să fie bine informaţi şi nu manipulaţi, susţinând că în forma iniţială legea promova şi automedicaţia. “Este nevoie de o reglementare în zona publicităţii pe zona sănătăţii, dar proiectul de lege de la care s-a pornit avea câteva erori de principiu fundamentale”, a susţinut Severin.

Senatorul a arătat că unul dintre aceste principii este legat de lipsa de reglementare în ceea ce priveşte suplimentele alimentare. “Trebuie să respingem această propunere legislativă trimisă la reexaminare şi se va întâmpla, pentru că lasă complet nereglementată problema suplimentelor alimentare, interzice reclama la OTC-uri (medicamente fără prescripţie medicală – n.r.) fără să ţină seama de o serie de realităţi. (…) Mai avem o problemă – şi este o problemă extrem de serioasă – reclamele la reţelele de farmacii. Cred că trebuie gândită un pic separat de problematica reclamei la medicamente, OTC-uri şi suplimente alimentare”, a afirmat senatorul PSD.

El şi-a exprimat speranţa că anul acesta va fi adoptată o lege care să reglementeze suplimentele alimentare şi automedicaţia. “Noi ne propunem ca, după respingerea legii, să reglementăm două lucruri foarte clar: regimul suplimentelor alimentare, şi aici au fost două idei – să le introducem în acelaşi circuit cu OTC-urile şi să aibă nevoie de avizul Agenţiei Naţionale a Medicamentului. (…) Trebuie să diminuăm riscurile de automedicaţie. (…) Sper ca anul acesta textul de lege să iasă reglementând aceste două elemente: suplimentele alimentare şi un control mai strict care să evite automedicaţia”, a declarat Severin.

Georgică Severin a opinat că ar fi o eroare interzicerea totală a publicităţii la OTC-uri. “Noi solicităm atât industriei de publicitate, de media şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului să intervină în zona cea mai penibilă, riscantă şi oripilantă din punct de vedere profesional şi anume teleshoppingul”, a adăugat senatorul PSD, care şi-a cerut scuze, în numele senatorilor, pentru votul dat în plenul Camerei superioare asupra proiectului de lege.

Camera Deputaţilor va discuta mai întâi reexaminarea legii, decizia finală aparţinând Senatului.

În context, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a precizat că legea dublează alte acte normative care sunt în vigoare şi nu face altceva decât să creeze mai multă confuzie pe piaţa farmaceutică. “Din păcate, lucrul acesta este foarte greu de înţeles de către factorii de decizie la nivel parlamentar. Sunt aspecte care se bat cap în cap în această lege faţă de cele exprimate în legea 95 sau în celelalte acte normative care reglementează funcţionarea pieţei de OTC-uri”, a menţionat Zaharescu.

Propunerea legislativă prin care publicitatea explicită pentru medicamente este interzisă a fost adoptată pe 14 decembrie de Senat, în calitate de Cameră decizională. Preşedintele Klaus Iohannis a cerut în luna ianuarie reexaminarea legii de către Parlament. AGERPRES