zamfir_danielDeputatul liberal Daniel Zamfir a depus, la Comisia juridică din Camera Deputaţilor, un amendament la o iniţiativă legislativă a social-democratei Ana Birchall, amendament conform căruia conversia creditelor în lei să se facă la cursul istoric. Zamfir a amendat o iniţiativă legislativă a deputatului PSD Ana Birchall, depusă la Parlament în anul 2014, care vizează conversia creditelor contractate în valută.

„Acest amendament – şi anume conversia la cursul istoric – e ca urmare a evenimentelor care s-au derulat de la momentul discutării iniţial a legii conversiei, şi anume avem peste 82 de sentinţe judecătoreşti care au dat îngheţarea cursului, avem, de asemenea, o decizie a Parlamentului European din data de 8 octombrie anul trecut, care spune foarte clar că băncile au acordat produse înşelătoare oamenilor. Avem, de asemenea, cazul acela internaţional de la BNP Paribas, unde un înalt funcţionar este cercetat penal pentru înşelătorie. Ca atare, cred că avem întrunite toate elementele ca să putem să amendăm această lege în sensul în care am spus – şi anume conversia să se facă la cursul istoric, adică la data semnării contractului. Este un proiect iniţiat de doamna Birchall, este trecut de Senat şi a venit acum la Camera Deputaţilor. Aici am depus amendamentul la Comisia juridică”, a precizat Zamfir, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că „este tăbăcit” în ceea ce priveşte ameninţarea băncilor. „La iniţierea legii dării în plată băncile ameninţau fie că pleacă din România, fie că nu vor mai da credite. Mai mult, Banca Naţională spunea că va da faliment o bancă şi va mai trage 3 după ele. S-a identificat ‘cel mai sever risc sistemic’ dacă darea în plată va intra în vigoare, iată că a intrat în vigoare legea dării, n-a dat faliment nicio bancă, nu este niciun risc sistemic major, ca atare mergem înainte. Avansurile solicitate la credite nu au crescut din cauza legii dării în plată, ci din cauza implementării unei directive europene obligatorii pentru toate ţările membre, se numeşte directiva cerinţelor de capital. Deci toate băncile din UE au fost obligate să ia măsuri sporite, ca atare au modificat avansurile”, a explicat el.

Întrebat dacă va iniţia un nou amendament la legea dării în plată, liberalul a răspuns afirmativ. „Da, astăzi am avut o discuţie foarte constructivă la Ministerul Finanţelor (…), am convenit că Guvernul va emite o ordonanţă de modificare a Codului fiscal, în sensul specificării clar a persoanelor care nu datorează impozit la transferul de proprietate, la darea în plată. În niciun caz nu vor fi criterii legate de venituri sau legate de casa în care locuieşti şi altele. Au rămas numai nişte chestiuni tehnice care trebuie lămurite, dar principiul în care eu cred foarte tare şi pe care l-am susţinut – nu poţi plăti impozit atunci când nu obţii un venit – ăsta se va respecta. Se vorbeşte practic de o pierdere asumată, un om când face darea în plată îşi asumă să piardă tot doar ca să stingă o datorie, iar în această situaţie nu este firesc să plătească impozit la transferul de proprietate”, a arătat Daniel Zamfir. AGERPRES