Deputaţii au respins înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă în privinţa poliţelor RCA

camera-deputatilorPlenul Camerei Deputaţilor a respins proiectul de hotărâre privind înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea modului în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi-a exercitat atribuţiile în cazul poliţelor RCA. Deputaţii au respins proiectul cu 135 voturi împotrivă, 117 pentru şi şase abţineri.

Potrivit proiectului de hotărâre, se dorea înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea tuturor notelor de fundamentare care au stat la baza adoptării ordinelor, normelor şi instrucţiunilor emise de ASF în anii 2013-2014 în domeniul asigurărilor obligatorii şi facultative, precum şi verificarea modului în care societăţile de asigurări-reasigurări au raportat sustenabilitatea economico-financiară şi în ce mod eventualele pierderi din anii anteriori au fost acoperite prin majorarea primelor de asigurare în anii 2014-2015.

De asemenea, se avea în vedere analiza motivelor pentru care ASF nu a sesizat Consiliul Concurenţei privind posibilitatea existenţei unor situaţii de concurenţă neloială pe piaţa asigurărilor din România. Solicitarea de înfiinţare a comisiei de anchetă, adresată Biroului permanent al Camerei, a fost semnată de mai mulţi deputaţi PNL. AGERPRES