Măsura care s-a vehiculat, de creștere a taxelor directe este o măsură riscantă, în contextul în care nu știm ce se va întâmpla cu pandemia în anul viitor. Este avertismentul lansat de Dep. George Vișan, Președinte, Comisia de Buget, în cadrul celei de-a patra ediții a dezbaterii video, parte a programului Integrare Economică Europeană, organizate pe 22 octombrie și având ca temă: ”Efectele Crizei Covid-19 asupra politicilor fiscale și alte politici publice”.

”Odată cu creșterea taxelor va crește clar și evaziunea. Eu cred că menținerea actualelor taxe, TVA, acciză, este una dintre soluții, dar coroborată cu o creștere a deducerilor celor care sunt angajați și au în întreținere copii. În urma prognozelor noastre, ale celor de la PSD, deficitul îl putem aduce de abia în 2024, în limita de 3%. O scădere graduală, de la 7%, 5%, 4,2% la 3%, este ținta pentru 2024”, a explicat Președintele Comisiei de Buget.

Digitalizarea și interconectarea caselor de marcat

Potrivit lui George Vișan, din punct de vedere al creșterii colectării și reducerii evaziunii, salutare ar fi ”digitalizarea și interconectarea caselor de marcat, ceea ce ar aduce un plus de 12 miliarde de lei, în timp ce implementarea directivei europene împotriva transferurilor profiturilor ar aduce un plus de 4 miliarde lei, reducerea arieratelor recuperabile la buget plus 8 miliarde, restituire TVA și creanțe, doar după compensarea obligațiilor, undeva la 1 miliard și o bună gestionare a cheltuielilor publice.”

Antreprenorul român, pus la încercare de prezenta criză

„Este clar că este o presiune imensă pe buget și pe veniturile bugetare, o presiune și pe guvernanți, dar cred că mai greu este să supraviețuiești în această perioadă, din perspectiva anteprenorului, al celor care își gestionează afacerile în România. Întârzierea deblocării programelor de finanțare, măsurile de susținere a mediului de afaceri destul de timide din perspectiva mea, au dus la creșterea deficitului, la creșterea îndatorării publice”, a mai arătat Președintele Comisiei de Buget.

Ce este Integrare Economică Europeană

Programul de cooperare economică transfrontalieră Integrare Economică Europeană a fost lansat de Oameni și Companii în iunie 2020, cu sprijinul partenerilor AdInterim Consultum și Camera de Comerț și Industrie Iași.

Programul urmărește coagularea unei comunități relevante, care să susțină schimbul de bune practici, discuțiile și dezbaterile între partenerii mediului de business care operează în interiorul şi în afara graniţei, pentru identificarea soluţiilor de accelerare a integrării economice, în noul context generat de COVID-19. Programul conține dezbateri video lunare și are o secțiune dedicată, pe platforma GlobalManager.ro.