Reprezentanții companiilor multinaționale prezente în România (95%) consideră că vor fi mai expuși controalelor fiscale în viitor ca urmare a modificărilor aduse de baza impozabilă și a mutării artificiale a profiturilor în alt stat (Base Erosion and Profit Shifting – BEPS), reiese dintr-un sondaj online realizat de Deloitte România.

Potrivit cercetării, jumătate dintre reprezentanții mediului de afaceri din România (50%) consideră că vor avea obligații de raportare suplimentare, 17% se așteaptă la o creștere a impozitului pe profit datorat, iar 13% anticipează o dublă impozitare a unor venituri.

De asemenea, 68% anticipează că va crește riscul ca Fiscul să facă ajustări ale prețurilor practicate în tranzacțiile intra-grup în cadrul controalelor fiscale ca urmare a implementării directivei europene privind raportarea obligațiilor în fiecare țară (country by country reporting adoptat de România prin OUG 42/2017).

Mai mult de jumătate dintre respondenți (58%) recunosc că au aflat atât de proiectul BEPS, cât și de măsurile pe care le-a adoptat sau urmează să le adopte România ca membru asociat BEPS. În plus, 42% dintre cei chestionați au efectuat până în prezent o analiză a impactului BEPS asupra activității companiei dintre cei care au efectuat analiza.

Totodată, în opinia respondenților, cele mai afectate categorii de tranzacții intra-grup de proiectul BEPS vor fi: prestarea de servicii (38%), furnizarea de know how și alte drepturi de proprietate intelectuală (18%) și finanțarea (13%). AGERPRES