alba_smart_mareMinistrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Delia Popescu, prezentă pe 2 decembrie la lansarea proiectului pilot „Alba Iulia Smart City 2018”, a susţinut că, prin acţiunile sale, Ministerul Comunicaţiilor şi-a propus să accelereze procesul de implementare a soluţiilor inteligente în domeniile considerate de bază la nivelul comunităţilor, prin încurajarea dialogului şi a colaborării între administraţia publică şi industria de profil.

„Un oraş inteligent înseamnă un oraş (…) care creează oportunităţi egale pentru toţi. Tehnologia nu este un lux, dimpotrivă, s-a dovedit că ne simplifică existenţa şi o face mai puţin costisitoare în multe aspecte. Smart şi tehnologizat înseamnă mai educat, mai sănătos, mai puţin costisitor, mai implicat în tot ceea ce înseamnă procesul de administraţie publică, mai multe oportunităţi pentru mediul de afaceri şi cetăţean, beneficii care se traduc prin îmbunătăţirea calităţii vieţii, o interacţiune mai uşoară şi prietenoasă a oamenilor cu oraşul, cu mediul, cu semenii şi orientat către un viitor susţinut de tehnologii inteligente integrate”, a declarat ministrul Comunicaţiilor.

Delia Popescu a menţionat că „Smart City” este mai degrabă un proces continuu, care se va desfăşura pentru cetăţean şi împreună cu acesta şi care îşi propune să transforme fiecare oraş într-o comunitate cu un nivel de trai cât mai ridicat din toate punctele de vedere.

„Conceptul merge dincolo de relaţionarea dintre cetăţeni şi furnizorii de servicii publice şi oferă instrumentele necesare ce încurajează cetăţenii să fie mai activi şi mai participativi în viaţa comunităţii. Oraşele din ziua de astăzi se confruntă cu probleme imense în ceea ce priveşte infrastructura, locuinţele, transportul, clima, îmbătrânirea populaţiei, în combinaţie cu încetinirea creşterii economice. Pe plan mondial se folosesc diferite soluţii de organizare şi management a oraşelor. Aceste soluţii aduc un aport important calităţii vieţi, ele conducând la organizarea eficientă şi la un mod de convieţuire mai uşor şi mai sigur”, a spus ministrul.

Delia Popescu a adăugat că, tocmai din acest motiv, Ministerul Comunicaţiilor îşi propune o abordare prietenoasă a deprinderii şi identificării celor mai simple modalităţi de implementare a conceptului „smart city” şi, de asemenea, îşi propune să devină un permanent canal de comunicare cu părţile interesate pentru a sprijini astfel de proiecte şi iniţiative inovative şi inteligente.

Ea a apreciat că Alba Iulia reprezintă doar un model de operaţionalizare şi implementare a conceptului smart city, ministerul declanşând un proces de consultare publică prin intermediul căruia a pus faţă în faţă nevoile comunităţii, identificate la nivelul administraţiei, cu soluţiile inteligente propuse de industria de profil. „În acest fel au fost create premisele de bază ale proiectului ‘Alba Iulia Smart City’, care îşi propune ca principale obiective implementarea de tehnologii smart, precum colectarea inteligentă a deşeurilor, transportul public inteligent, interacţiunea deschisă şi transparentă a administraţiei publice locale cu cetăţenii săi, promovarea zonelor turistice locale şi regionale, monitorizarea traficului rutier, parcări inteligente, sisteme eficiente de furnizare a energiei electrice”, a spus Delia Popescu.

Ministrul a explicat că a fost aleasă Alba Iulia deoarece este oraşul care în urmă cu câţiva ani a lansat iniţiative care au întărit digitalizarea. „Este unul dintre primele oraşe din ţară care a introdus portofelul electronic cu care se plăteşte în autobuz, elemente de iluminat inteligent, acestea reprezentând iniţiative care trebuie completate cu o serie de alte aplicaţii, dar care va fi necesar a fi interconectate pentru că ‘smart city’ se bazează pe conectivitatea sistemelor, pe cooperarea dintre ele în beneficiul cetăţenilor. Iar municipiul va reprezenta o atracţie pentru turişti şi investitori”, a menţionat ministrul Comunicaţiilor.

Delia Popescu a mai spus că îşi doreşte ca Alba Iulia să intre în atenţia altor comunităţi din România, iar cele aplicate aici să devină o referinţă şi pentru alte oraşe. „Smart City poate fi descris ca fiind o comunitate dotată cu următoarele atribute: clădiri inteligente, mobilitate inteligentă, infrastructură inteligentă, tehnologie inteligentă, energie inteligentă, cetăţeni inteligenţi, educaţie inteligentă”, a conchis ministrul. AGERPRES