Valoarea acţiunilor Tesla a scăzut cu 50 de miliarde de dolari, după ce investitorii au reacţionat la declaraţiile lui Elon Musk şi ale altor directori ai companiei la evenimentul de lansare a unei noi baterii auto.

Această sumă astronomică arată cât de mult a crescut compania în ultimul an. În septembrie 2019, acţiunile Tesla valorau aproximativ 39 de miliarde de dolari. Acum, compania este evaluată la aproximativ 390 miliarde de dolari – adică o creştere de 1.000% în 12 luni.

Tesla a depăşit Toyota pentru a deveni cea mai valoroasă companie auto din lume la începutul acestui an, deşi compania japoneză produce un număr mult mai mare de autoturisme.

Acţiunile Tesla au încheiat ziua bursieră de marţi cu o scădere de 5,6% şi au scăzut cu încă 6,9% în orele următoare. Investitorii se aşteptau ca producătorul să anunţe o reducerea a preţului autovehiculelor sale electrice, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

În schimb, Musk şi ceilalţi directori ai Tesla au prezentat noi tehnologii şi strategii de fabricaţie a bateriilor, dar au explicat că acestea vor fi gata abia peste câţiva ani.

″În trei ani putem produce o maşină de 25.000 de dolari, care va fi practic la egalitate, poate uşor mai bună decât o maşină similară pe benzină comparabilă”, a spus Musk unei audienţe online de peste 270.000 de persoane.

Fabricarea unei maşini electrice la preţuri accesibile “a fost întotdeauna visul nostru de la începuturile companiei”, a adăugat Musk, însă singurul vehicul nou anunţat de Tesla este departe de această ţintă.

Livrările noului model S Plaid, o berlină cu o autonomie de peste 800 de km şi cu o viteză maximă de 320 de km/h, vor începe în 2021. Autoturismul are un preţ de aproape 140.000 de dolari.