În deschiderea celei de-a doua ediții a Conferinței Smart Cities | Smart Communities organizate la Constanța pe 30 martie, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a lansat îndemnul de a ne îndrepta atenția către noua generație, în special către copiii de 14-15 ani, care își vor pune amprenta în mod semnificativ asupra evoluției orașelor și comunităților noastre. Conferința de la Constanța este parte a programului Smart Cities | Smart Communities lansat de Oameni și Companii în anul 2016, cu susținerea Partenerului Strategic Microsoft România și a Partenerului Principal Telekom România.

Decebal Făgădău nu a insistat pe proiectele menite să facă din Constanța un smart city, ci ne-a îndemnat să privim către modul în care au evoluat noile generații, să privim la comportamentul acestora. ”Cei care ar trebui să vorbească despre smart cities sunt copiii”, susține edilul.

”Cei care au crescut în generația mea știu că aveam un contact limitat, doar cu membrii familiei și câteva persoane din jur, cel mult recunoșteam vocea de la Telenciclopedia si o urmăream pe doamna Romica Jurca. Generația actuală de copii este cea care simte nevoia, de la o vârstă fragedă, să se exprime în societate. Copiii sunt cei care au dezvoltat deja spiritul civic și care intervin, oferă feedback, fie el pozitiv sau negativ ori de câte ori au ocazia. Eu nu am observat niciodată în activitățile mele că avem în diverse locații un sistem prin care ne putem exprima feedbeck-ul. Copii însă au remarcat și taxează ori recompensează orice serviciu care li se oferă. Și acesta este doar un exemplu”, a continuat Decebal Făgădău.

Primarul Constanței a concluzionat: ”În esență ne confruntăm  cu o generație nouă, cu nevoi diferite. Iar dacă ducem discuția în direcția aceasta, realizăm că în România nu avem nici un oraș mare smart, nu avem încă un oraș adaptat nevoilor noii generații.”

Interesul pentru conceptele și soluțiile SMART a crescut în mod semnificativ în ultimii ani și în țara noastră. Am evoluat de la concepte teoretice la planuri concrete de implementare sau proiecte aflate în diferite stadii de implementare. Avem în acest moment chiar și o listă de circa 80 de parametri pe care ar trebui să îi îndeplinească orice oraș pentru a se numi SMART. Implicarea autorităților locale și viziunea edililor, alături de implicarea comunităților rămân însă esențiale pentru implementarea oricărui proiect smart.

În final, Primarul Decebal Făgădău ne propune o abordare modulară. ”Mă bucur că se vorbește din ce în ce mai mult despre Smart Cities și mai ales despre Smart Communities. Cred mai degrabă că au șanse să devină Smart foarte rapid comunitățile mici, mai integrate, mai focusate.”

Planurile autorităților locale pentru Municipiul Constanța încep cu etape foarte concrete de organizare și proiectare, de stabilirea unor parteneriate pe termen lung: cu Universitățile din zonă pentru planificare și strategie, cu mediul de afaceri, esențial în dezvoltarea oricărei comunități, și continuând cu implicarea companiilor mari, a integratorilor cu know-how puternic, care pot oferi soluții concrete și pot realiza implementări de success.