De la 1 ianuarie scade TVA-ul la carte și tipărituri

cartiDe la 1 ianuarie 2016, TVA la carte, tipărituri, bilete de intrare la spectacole și expoziții scade de la 9% la 5%. TVA scade, tot de la 1 ianuarie, de la 9% la 5% pentru cinematografe, muzee, livrările de cărți, manuale, ziare și reviste, nivel care se va aplica și pentru evenimentele sportive și culturale.

Inițiativa reducerii TVA la produsele culturale i-a aparținut fostului ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, cel care, în aprilie 2015, anunța că va depune un amendament în acest sens la proiectul noului Cod fiscal. În noiembrie, la deschiderea Târgului de carte Gaudeamus, noul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, preciza că instituția pe care o conduce “acordă un loc deosebit cărții, producției de carte, scriitorilor”.

El își exprima speranța că măsura reducerii TVA la carte va reprezenta o oportunitate deopotrivă pentru editori și cititori. “Acest lucru va reprezenta o ușurare pentru editori, pentru publicul cultivat. Sperăm din toată inima ca această ușurare să fie și o ușurare pentru bugetul cumpărătorilor. Ideea este ca să putem face în așa fel încât cartea să circule mai ușor, încât să fie mai lesne de procurat, de cumpărat, încât drepturile de autor să fie respectate în chip mai riguros și, în sfârșit, dar nu în ultimul rând, să ajungă și ceva mai mulți bani în buzunarele scriitorilor, pentru că ei sunt cei de la care industria cărții profită”, spunea ministrul Culturii. AGERPRES