De ce cresterea salariului minim pe economie nu ar trebui sa bucure pe nimeni in Romania

De cand a preluat puterea dupa alegerile parlamentare din decembrie 2012, Guvernul Ponta a decis sa mareasca succesiv salariul minim pe economie. Daca la 1 ianuarie 2012 salariul minim pe economie era de 700 de lei brut, de la 1 iulie 2015 brutul minim a ajuns sa fie de 1050 de lei. Rata somajului a crescut si ea, de la 6.6% in decembrie 2014 la 7% in luna iunie a lui 2015.

Daca pentru angajatii la stat a fost mana cereasca, pentru patronii micilor intreprinderi din privat care functioneaza la limita supravietuirii poate fi una dintre cele mai proaste vesti. In sectorul bugetar, nivelul salariului de baza nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut garantat pe tara. In mediul privat, o astfel de decizie, nedublata de facilitati fiscale si de crearea unui mediu optim pentru investitii poate conduce catre cresterea evaziunii fiscale. In fiecare minut, in Romania, 2.250 de lei se pierd din cauza evaziunii, asa cum spunea Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

Victor Ponta a promis milioane de locuri de munca atunci cand USL-ul a castigat alegerile la finele lui 2012 insa, daca in ianuarie 2013 rata somajului era de 6.9%, acum, dupa doi ani si jumatate, a ramas aproape la fel, 7%. In iulie 2010, la cateva luni dupa ce Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, anunta masurile de austeritate, rata somajului, in Romania, era de 7.2%!

Cititi articolul integral pe europolitics.ro