De ce a ajuns conducerea Spitalului Judeţean Constanţa să blocheze accesul la reţelele de socializare

Spitalul Judeţean ConstanţaAdministratorul sistemului informatic al celei mai mari unităţi medicale din sud-estul ţării, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Apostol Andrei din Constanţa, a blocat accesul de pe computerele instituţiei la toate site-urile radio-tv online şi reţelele de socializare, ca urmare a deciziei managerului, Dănuţ Căpăţână.

Măsura restrictivă este motivată de managerul unităţii spitaliceşti atât prin dorinţa de eficientizare a activităţii personalului tehnico-administrativ şi de îngrijiri, cât mai ales prin necesitatea urgentă de descongestionare a traficului de date prin reţeaua de internet a spitalului.

“Trebuie înţeles că întreaga activitate a spitalului, de la primiri urgenţe până la externări, trecând prin secţiile clinice şi paraclinice, farmacia, etc, este informatizată, astfel că ajunsesem în situaţia disperată, de curând, să înregistrăm blocaje în anumite noduri, mari timpi de aşteptare pentru înregistrări în sistemul medical de operare şi gestionare a cazurilor şi pacienţilor ‘Charisma’, prin care aceştia sunt introduşi în sistem, iar cazurile sunt raportate pentru decontare la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate. Practic, reţeaua nu mai făcea faţă traficului, devenind suprasolicitată până la valori de peste 90% din capacitatea benzii de internet, datorită accesării unor site-uri de streaming radio-tv şi de descărcări de filme şi în mod obsesiv pe reţelele consacrate de socializare, pe Facebook şi Messenger. Astfel că am luat decizia radicală şi evident nepopulară de a introduce filtre de conţinut prin programul antivirus pe toate cele 450 de computere din reţeaua unităţii spitaliceşti, iar acum toate lucrurile sunt bune şi după cum arată măsurătorile gradul de congestionare a benzii de internet este undeva la 50-60% din capacitate”, a declarat managerul Dănuţ Căpăţână. AGERPRES