Echipa de cercetători români a companiei DDS Diagnostic a creat şi scos pe piaţă un nou produs, testul rapid imunocromatografic Covid-19 Antigen, un test pentru detectarea antigenului SARS-CoV-2, în probe de tampon nazofaringian.

Testul indică infecţia la persoane simptomatice cât şi asimptomatice, este uşor de utilizat şi oferă rezultate precise, în maxim 15 minute. Studiile clinice efectuate deja de compania producătoare au relevat performanţe similare cu metoda de referinţă RT-PCR.

Testul rapid COVID-19 Antigen, dezvoltat şi produs de compania românească DDS Diagnostic, este un test imunocromatografic calitativ pentru detectarea antigenelor SARS-CoV-2 în probe de tampon nazofaringian.

„Acest produs poate fi folosit încă din primele zile de la infectare, motiv pentru care este de mare ajutor în identificarea şi monitorizarea eficientă a pacienţilor suspectaţi a fi infectaţi, susţinând astfel demersul cadrelor medicale de limitare a efectelor pandemiei. Spre deosebire de testul pentru detectarea anticorpilor, acest test evidenţiază antigenele de pe suprafaţa virusului şi de aceea este recomandat pentru identificarea persoanelor infectate şi care pot fi surse de infecţie, la rândul lor, în cazul în care nu sunt carantinate. Este un test rapid foarte eficient pentru screeningul de masă putând limita semnificativ cazurilor noi de infecţii”, arată sursa citată.

Trusa de diagnostic COVID-19 Antigen include un beţisor de plastic cu tampon textil pentru recoltare, un flacon cu soluţie cu rol de mediu de eluare şi picurător şi caseta cu testul pentru antigene. Proba recoltată este introdusă în soluţia din flacon şi cu ajutorul picuratorului se depune în fereastra specială pentru probă. Dacă virusul este prezent, există antigene SARS-CoV-2 şi va apărea o linie colorată în regiunea marcată cu litera T şi o altă linie în regiunea marcată cu litera C, în acest caz testul fiind pozitiv. Dacă proba nu conţine antigene de SARS-CoV-2, va apărea doar linia din regiunea marcată cu litera C, în acest caz testul fiind negativ. Este obligatoriu să apară linia colorată din dreptul literei C, indiferent dacă testul este pozitiv sau negativ, pentru validarea testului.