Preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România (AAR), David Ciceo, a declarat că tarifele pentru zboruri, în special pentru cele intercontinentale, au crescut mult din cauza lipsei de aeronave şi a competiţiei, iar pentru a se reduce costurile, AAR va încerca să aducă noi companii aeriene pe toate aeroporturile din România.

„În primul rând, preţurile au crescut mult. Pentru zboruri intercontinentale avem o creştere de aproximativ 30%, aici vorbesc de o medie. Întotdeauna se vor găsi şi bilete mai ieftine. Există şi creşteri pe plan european. Asta se datorează şi creşterii costurilor cu forţa de muncă, combustibilul, inflaţia, dar şi a lipsei de aeronave. Sunt întârzieri în livrarea aeronavelor pe plan mondial. Să ştiţi că tariful unui bilet nu este dat în principal de cost. Tariful unui bilet este dat de puterea pieţei şi de competiţie. Deci, pentru a reduce costurile, probabil şi noi vom încerca să aducem noi companii aeriene pe toate aeroporturile din România”, a afirmat preşedintele AAR, David Ciceo, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele AAR a arătat că şi conflictul din Ucraina a dus la creşterea preţurilor, întrucât zborurile intercontinentale trebuie să ocolească spaţiul aerian rusesc. „În anul 2023 traficul aerian în România va fi peste nivelul celui înregistrat în anul 2019 – ne aşteptăm să depăşim 25 de milioane de pasageri (…) În aceste zile vom discuta despre finalizarea investiţiilor, recuperarea traficului aerian, faptul că estimăm că până în 2040, România va avea aproximativ 56 de milioane de pasageri, faţă de 25 de milioane cât va fi anul acesta. Până în 2040, având în vedere estimarea de dublare a traficului aerian, noi, aeroporturile, trebuie să pregătim capacităţi noi, legat de infrastructură, legat de restul facilităţilor”, a declarat David Ciceo.

El a adăugat că investiţiile pentru creşterea numărului de pasageri la 56 de milioane până în 2040 sunt evaluate la peste 1 miliard de euro. AGERPRES