Daniel Zamfir: “Legea privind darea în plată se referă și la contractele aflate în derulare”

zamfir_danielDeputatul PNL Daniel Zamfir a declarat joi că proiectul legii privind dare în plată se referă atât la contractele în curs de derulare cât și la contractele încheiate după ce legea va intra în vigoare.

“Au apărut în spațiul public informații neadevărate în legătură cu legea noastră pe care vrem să le clarificăm. Legea spune foarte clar că ea se aplică atât contractelor aflate în derulare în momentul intrării sale în vigoare cât și contractelor încheiate după această dată. Pașii pe care trebuie să-i urmeze cei interesați sunt aceștia: în situația în care omul nu-și mai poate achita rata la bancă notifică printr-un executor judecătoresc, notar sau avocat banca spunându-i că nu își mai poate achita creditul, are termen de 15 zile să se prezinte împreună la notar și să facă transferul de proprietate. În situația în care banca nu ar fi de acord, persoana respectivă dă în judecată banca și obligă să preia bunul în proprietate cu acest prilej fiind stinsă creanța și se suspendă orice procedură de executare”, a spus Zamfir într-o conferință de presă.

El a adăugat că legea nu are criterii de aplicare și nu are restricții pentru că dacă ar fi avut aceste elemente ar fi existat riscuri de discriminare. “Legea se aplică tuturor persoanelor care au un credit cu ipotecă. De această lege vor beneficia peste 800.000 de oameni care sunt în situația să nu își poată plăti rata la bancă. Pot fi două, trei, cinci cazuri în care, așa cum au invocat băncile, persoane cu Ferrari pot să-și depună cheile la bancă sau de la scara de bloc pe care au ipotecat-o când s-au dus să-și ia un creditul. Dacă există asemenea cazuri, eu nu știu, dar asta e problema băncilor, ele trebuie să se întrebe cum au ajuns să dea asemenea credite. Băncile să se întrebe cum au dat credit doamnei Udrea, domnului Truică, șoferului domnului Truică, pentru că atunci când le-au dat le-au dat în mod clar pentru o afacere. Dacă acea afacere nu a reușit e foarte bine să plătească”, a mai menționat deputatul liberal.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, cu 233 de voturi “pentru”, un vot “împotrivă” și o abținere, proiectul de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite. Proiectul de lege prevede că debitorul are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, fără a mai plăti altceva. AGERPRES