Prima zi a evenimentului Real Estate & Construction Forum, de pe 14 și 15 septembrie, s-a încheiat cu un panel cu focus pe sectoarele industrial și logistic, moderat de Ionuț Oprea, Publisher – Romania’s Real Estate Yearbook & Market Pulse Reports.
România devine tot mai atractivă pentru dezvoltatori, a fost părerea unanimă a participanților la acest panel, însă României îi lipsește infrastructura și alte facilități de care beneficiază țări precum Polonia, Ungaria.
„Aș separa logistica în două mari categorii: logistică pentru consum și logistică pentru distribuție. Există discuții tot mai aprinse legate de faptul că nu suntem în Schengen – dacă se va întâmpla, România ar putea fi extrem de relevantă pentru Europa și pentru o piață mult mai mare; am putea să nu mai pierdem dealuri față de Polonia și Ungaria din cauza lipsei infrastructurii. Pentru Cluj există potențial, iar intrarea în Schengen ne-ar ajuta foarte mult (…). Noi ne-am dezvoltat în primul rând ca o consecință a faptului că zona de vest a Clujului s-a dezvoltat în ultimii 20 de ani din punct de vedere rezidențial. Partea comercială a venit încet, încet, dar nu aveau locuri de muncă. Prin dezvoltarea unui parc care să aducă locurile de muncă mai aproape de casele oamenilor se creează un avantaj real. Chiar dacă parcul e mic, chiar dacă la început nu exista tracțiune suficientă pentru o cantină, s-au găsit soluții outside the box – la început s-a adus un food truck care să asigure nevoile, s-au găsit soluții care să crească standardele de lucru, iar fiecare angajat care nu mai are aceleași condiții pe care le-a avut la un moment dat, s-ar putea să își caute un alt loc de muncă. Se pune presiune pentru a crește constant calitatea serviciilor și a locurilor de muncă”, a menționat Daniel Paraschiv, Co-founder, Urbano Parks, în acest context.
La rândul său, Claudiu Bisnel, Managing Partner & Founder, Brisk Group, a completat că sunt multe unități de producție ce ar putea fi mutate din China în Europa. „În pofida faptului că experimentăm creșteri semnificative de prețuri, putem observa la nivel regional și la nivelul țării o creștere – de la începutul anului, am tot luat diferite proiecte și potențial există pentru și mai multe. România poate să profite de ceea ce se întâmplă la nivel global, deși am experimentat pandemie, shortage, disruption pe lanțul de supply chain. Sunt multe unități de producție ce ar putea fi mutate din China în Europa. Țările europene și, mai ales, central-europene au oportunitatea de a-și extinde portofoliul, dar e important să ne uităm și la infrastructură și la modul prin care putem atrage astfel de proiecte. Noi, ca organizație, avem o viziune foarte clară și vedem că există posibilitatea ca România să capitalizeze mizând pe proiecte industriale și logistice”.
Pe 14 și 15 septembrie 2022 a avut loc cea de-a XV-a ediție a Real Estate & Construction Forum, eveniment la care au fost prezenți peste 200 de participanți, atât la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cât și online. Cei care nu au ajuns la eveniment pot solicita înregistrarea conferinței pe site-ul BusinessMark, în secțiunea On Demand.
Real Estate & Construction Forum este un eveniment organizat de BusinessMark. Platformele Oameni și Companii – GlobalManager.ro, Administratie.ro și EventsOnline.ro – sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.