Dan Zaharescu (ARPIM): “Nu se asociază prescrierea de medicamente cu participarea la congrese”

zaharescu_danDirectorul executiv al Asociaţia Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, afirmă că prescrierea de medicamente de către medici nu are legătură cu participarea acestora la congrese.

“Nicidecum nu se asociază prescrierea de medicamente cu participarea la congrese şi simpozioane. Prescrierea de medicamente este la latitudinea medicului şi ţine de chestiunile lui de conştiinţă şi de pregătirea profesională, deontologia pe care trebuie să o respecte. Tocmai pentru a evita orice fel de suspiciuni că aceste transferuri de valoare ar fi legate de prescrierea de medicamente, noi am decis ca ele să fie făcute în mod transparent, chiar dacă autorităţile române nu ar fi introdus aceste reglementări. Noi oricum aveam proiectele iniţiate şi aceste lucruri s-ar fi întâmplat începând cu anul 2015. În acest moment se întâmplă. S-a întâmplat în România cu un an mai devreme (n.r. – faţă de alte ţări). (…) Acest lucru (declararea sponsorizărilor – n.r.) s-ar fi făcut în mod voluntar de către companiile care sunt membre ARPIM. Sunt numai 28 de companii din totalul de 90, dar acestea reprezintă cam 70% din totalul pieţei farmaceutice”, a susţinut Zaharescu.

Referindu-se la sponsorizările acordate prin intermediul firmelor de PR, Dan Zaharescu a subliniat faptul că reprezentanţii companiilor farmaceutice care utilizează agenţii de PR pentru organizarea de evenimente nu transferă direct banii către societăţile de ştiinţe medicale sau către organizatorii acelor evenimente. “Ele comisionează o structură terţă care face acest lucru”, a explicat directorul executiv ARPIM. AGERPRES