Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a afirmat că România „a reuşit” în ultimii 15 ani să creeze un mediu „foarte ostil” dezvoltării industriei farmaceutice.
Precizările au fost făcute după ce ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a remarcat că în România nu se produce niciun medicament inovativ şi a pledat pentru implicarea universităţilor de medicină în această zonă de cercetare-dezvoltare.
Dan Zaharescu a vorbit, de asemenea, despre o „politică extrem de rigidă şi de constrângătoare de preţuri” şi despre „politica de suprataxare” prin taxa clawback. El a subliniat importanţa dialogului interministerial cu Ministerul Economiei şi cel al Sănătăţii, precum şi cu Ministerul de Finanţe.
„Domnul ministru se întreba de ce nu există măcar un produs inovativ fabricat în România. Răspunsul este: mediul ostil a pus pe fugă investitorii. A existat o companie multinaţională producătoare de medicamente inovative, care, în perioada 2006 – 2008, a investit sume importante în România, într-o capacitate de producţie, pe care a fost nevoită să o închidă apoi, în 2014, şi între timp să şi dispară din România. E o lecţie care trebuie învăţată şi, dacă ne dorim să stimulăm dezvolta rea industriei farmaceutice, trebuie să pornim de la bază, de la elementele care sunt în acest moment ostile”, a spus el, în cadrul conferinţei „Sănătatea românilor între speranţe, provocări, investiţii şi inovaţie: o viziune europeană”, organizată de ARPIM.
Potrivit lui Zaharescu, în momentul elaborării PNRR, asociaţia a propus măsuri care să sprijine stimularea investiţiilor în industria farmaceutică, dar aceste elemente nu au fost incluse. El a menţionat că o altă „dezamăgire” a constituit-o înţelegerea faptului că industria farmaceutică este „orfană de minister”.
„Când mergeam să vorbim despre industria de medicamente la Ministerul Sănătăţii se uitau strâmb la noi şi ziceau: ‘Ce căutaţi la noi? Mergeţi la Ministerul Economiei!’. Când ne duceam la Ministerul Economiei să discutăm despre dezvoltarea industrială a României în sensul stimulării prezenţei industriei farmaceutice în România: ‘Ce căutaţi la noi? Mergeţi la Ministerul Sănătăţii!’. Şi acesta a fost momentul în care ne-am dat seama că e nevoie de a găsi o placă turnantă care să asigure integrarea şi un dialog între ministere, deci o structură interministerială care să faciliteze, în primul rând, dialogul cu industria şi, după aceea, luarea unor măsuri care să permită stimularea investiţiilor industriei farmaceutice în România. Astfel de discuţii am avut. Există nişte cercuri politice înalte care au înţeles care este rolul industriei farmaceutice”, a transmis directorul executiv al ARPIM. AGERPRES