„Schimbările din zona de microîntreprinderi – se referă la plafonul de calcul a cifrei de afaceri pentru microîntreprinderile care, începând cu anul 2023, pot opta să fie microîntreprinderi  în continuare. Există o prevedere în această lege care spune că acel plafon de 500 de mii se aplică începând cu 1 ianuarie 2023, ceea ce înseamnă că toate microîntreprinderile care, până în decembrie 2022 aveau o sumă de până într-un  milion de euro, rămân microîntreprinderi și anul viitor”, a declarat Dan Manolescu, Președinte  –  Camera Consultanților Fiscali și Partener – Soter și Asociații, în cadrul ultimei ediții a dezbaterilor profesionale CLCC, ce a avut tema „Ce se schimbă în fiscalitate începând cu anul 2023”.

„Este o modificare importantă care permite menținerea statutului de microîntreprindere pentru toți cei care în anul 2022 au avut între 500 de mii și un milion de euro. O altă modificare în această zonă se referă la modificarea din Ordonanța 16 privind condițiile legate de microîntreprinderi, care sunt schimbate fundamental față de ceea ce am avut până în prezent”, a adăugat invitatul ediției.

Schimbarea de regim la dividende

„Această modificare în ceea ce privește regimul de microîntreprindere combinat cu creșterea de impozit pe dividende de la 5% la 8% face ca cei care până acum desfășurau diverse servicii (management, consultanță), unde plăteau 1% și 5% impozit pe dividente, să ajungă într-un regim de impozit pe profit cu 16% și cu dividende de 8%, adică 24%, ceea ce înseamnă o creștere a sarcinii financiare de 4 ori. Prin urmare, impozitul pe dividende de la anul este de 8% pe dividende distribuite”, a punctat Dan Manolescu.

Zona de chirii

Potrivit invitatului nostru, partea de chirii reprezintă un aspect care ar trebui îmbunătățit în legislație, în sensul că avem modificarea de eliminare a plafonului de cheltuială forfetară de 40% și, prin urmare, cota este de 10%. De asemenea, a adăugat și faptul că există la nivelul veniturilor din chirii posibilitatea de a trece în sistem real și chiar obligația de a trece în sistem real, dacă se depășește un număr de 5 imobile închiriate.

Taxele locale

„O altă modificare importantă vizează taxele locale. Începând cu ianuarie 2023 urma să se schimbe fundamental sistemul de taxare la nivel de impozite locale în trecerea ca bază de impunere pe valorile din studiile notarilor. Astfel, s-a decis ca aceasă taxare să se amâne pe 2 ani de zile, deci toate acele modificări, așa cum erau în Ordonanța 16, s-au prorogat până la 1 ianuarie 2025”, a spus invitatul dezbaterii.

În încheierea intervenției sale, Dan Manolescu a amintit și de modificările privind taxarea bacșișului: „Taxarea bacșișului este un proiect vechi, cu diverse dezbateri și care s-a aprobat în final pentru zona de HoReCa. Reglementarea bacșișului și taxarea acestuia doar cu impozitul pe venit, înseamnă că notele de plată de la restaurant vor include o opțiune pentru consumator de a menționa și de a lăsa un bacșiș, fie sub forma cash sau sub formă de card. Această sumă nu va reprezenta un venit pentru operator, ci o sumă pe care este dator să o plătească angajaților, iar impozitul aplicabil este de 10% și nu intră în baza de calcul a contribuțiilor sociale. Dacă se promulgă legea, va avea un termen de intrare în vigoare de la 1 ianuarie 2023.”.

Înregistrarea întâlnirii „Ce se schimbă în fiscalitate începând cu anul 2023” poate fi urmărită integral AICI..

Dezbatere digitală marca CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.