Cumpărătorii de locuinţe au început să pună mai mult preț pe confort

apartament_golÎn condiţiile în care optimismul din piaţa rezidenţială s-a transmis într-o oarecare măsură şi la cumpărături, o parte dintre românii cu posibilităţi au ieşit la cumpărături de locuinţe. Aceştia au bugete mult mai mari decât cei care caută o casă, pur şi simplu, şi sunt mult mai pretenţioşi, în raport şi cu bugetele pe care sunt dispuşi să le aloce pentru achiziţia, cel mai probabil, a unei case care să întrunească toate sau în mare parte cerinţele acestora.

Cei care sunt dispuşi să plătească mulţi bani pe o locuinţă nu o fac deşi au posibilitatea, dar, în cele mai multe cazuri, caută o locuinţă care să fie cât mai aproape de casa ideală. De aici şi pretenţiile mai mari, pe care cei de la HomeFinders.ro le-au observat în urma unei analize realizate în rândul cumpărătorilor din Capitală. “Persoanele interesate de achiziţia unei locuinţe din segmentul mediu al pieţei din Capitală sunt, în prezent, mult mai interesate de confort şi de calitate decât de preţ”, conform unei analize realizate de HomeFinders, companie de consultanţă dedicată cumpărătorilor.

HomeFinders a analizat profilele a peste 600 de clienţi interesaţi de un serviciu de reprezentare a cumpărătorilor. Conform datelor companiei, cei mai mulţi cumpărători au un buget de achiziţie cuprins între 70.000 şi 100.000 de euro şi vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani. O analiză a domeniilor de activitate indică o preponderenţă a domeniului IT (aproximativ 45%) şi finanţe-bănci (aproximativ 25%).

În prezent, aceşti cumpărători acordă o atenţie mai mare poziţionării locuinţei, calităţii construcţiei şi finisajelor. Uneori, ei sunt dispuşi să renunţe la o locuinţă cu un preţ foarte accesibil în favoarea alteia care le întruneşte criteriile legate de poziţionare, compartimentare şi calitate a construcţiei. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care ei le aşteaptă de la o locuinţă este confortul şi sunt mai dispuşi decât în trecut să-şi mărească bugetul de achiziţie pentru a găsi proprietatea pe care şi-o doresc.

Persoanele interesate de achiziţia unei locuinţe din segmentul rezidenţial mediu sunt, de regulă, aflate la prima achiziţie şi uneori la a doua achiziţie, determinată de necesitatea unui spaţiu mai mare. În peste 70% din cazuri, achiziţia este realizată, parţial sau integral, cu ajutorul unui credit imobiliar standard. Pentru aceşti cumpărători, accesul la mijloacele de transport în comun este un criteriu esenţial în alegerea viitoarei case, precum şi apropierea faţă de puncte de interes: loc de muncă, grădiniţă, şcoală, parc etc.

Potrivit studiului HomeFinders.ro, peste 60% din cumpărători achiziţionează un apartament într-un bloc vechi, construit după anul 1977, iar un procent de 40% dintre cumpărători se orientează către apartamente aflate în blocuri construite după anul 2000. Cel mai căutat tip de apartament este acela de trei camere, situat la etaj intermediar.