Atât Amazon cât şi Facebook vor intra sub incidenţa noilor propuneri privind impozitul minim de 15% pe profitul companiilor, valabil la nivel global, convenit sâmbătă de miniştrii de Finanţe ai ţărilor din G7, a anunţat secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen. G7 reprezintă economiile cele mai dezvoltate: SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Canada şi Italia.

Întrebată dacă cele două companii vor fi vizate de propunere, Yellen a răspuns: „Propunerea va include marile firme profitabile iar acele firme, cred, se vor califica în aproape orice definiţie”.
În comunicatul comun al miniştrilor de Finanţe din G7 se arată că propunerea va taxa „cele mai mari şi mai profitabile întreprinderi multinaţionale” în ţările în care realizează profitul, nu doar unde sunt înregistrate.
Amazon are o marjă de profit mai scăzută decât a majorităţii companiilor din domeniul tehnologiei, iar ţările europene sunt îngrijorate că nu va intra sub incidenţa impozitului minim de 15% pe profitul companiilor.
Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a declarat că acordul reprezintă „o veste proastă pentru paradisurile fiscale din întreaga lume”.
În schimb, ministrul irlandez de Finanţe, Paschal Donohoe, a cărui ţară va fi potenţial afectată, din cauza ratei impozitului pe profit de 12,5%, a afirmat că orice acord global trebuie să ţină cont şi de statele mai mici.
Tot sâmbătă, Janet Yellen le-a cerut statelor din G7 şi altor ţări să menţină sprijinul fiscal pentru redresarea economiilor lor şi să facă investiţii pentru a lupta contra schimbărilor climatice şi a inegalităţilor.
„Economiile din G7 au spaţiu fiscal pentru a-şi accelera redresarea nu doar pentru a ajunge la nivelul de dinaintea pandemiei de coronavirus (Covid-19) ci şi pentru a sprijini revenirea la traiectoria de creştere de dinaintea pandemiei. De aceea continuăm să cerem schimbarea modelului nostru de gândire, de la „să nu retragem prea curând măsurile de sprijin”, la „ce se mai poate face acum”, a declarat secretarul Trezoreriei SUA.

Compania Facebook a asigurat că salută progresul înregistrat la reuniunea miniştrilor de finanţe din G7 de la Londra în direcţia unui impozit minim global pentru marile companii şi că acceptă faptul că acest lucru va însemna probabil să plătească taxe mai mari. „Facebook cere de multă vreme o reformă fiscală globală şi salutăm progresul important de la G7”, a transmis pe Twitter vicepreşedintele Facebook pentru afaceri globale şi comunicaţii, Nick Clegg. „Vrem ca procesul de reformă fiscală pe plan internaţional să aibă succes şi recunoaştem că acest lucru ar putea însemna ca Facebook să plătească taxe mai mari şi în locuri diferite”, a adăugat Clegg.

Acordul anunţat sâmbătă evocă un impozit minim de 15% aplicabil societăţilor în fiecare ţară unde operează, obiectivul fiind de a taxa multinaţionalele acolo unde realizează profitul şi nu doar unde sunt înregistrate. Măsura se va aplica companiilor internaţionale cu o marjă de profit de minim 10%. Potrivit acordului, peste acest prag, 20% din profiturile obţinute urmează să fie impozitate în ţările unde activează grupul respectiv. Sunt vizate în special marile grupuri de tehnologie americane, care înregistrează rezultate record.

Totuşi, comunicatul miniştrilor de finanţe din G7 (Marea Britanie, Franţa, Italia, Canada, Japonia, Germania şi SUA) nu precizează dacă statele care au impus deja o taxă companiilor-gigant din sfera digitală, cum este şi Marea Britanie, ar urma să renunţe la aceasta pentru a aplica noul impozit. AGERPRES