Cel mai mare proiect imobiliar din România, Transilvania Smart City, este pregătit de lansare în Cluj-Napoca, urmând să includă 10.000 de apartamente, un mall, şcoli, supermarketuri, un hotel şi un aparthotel, spaţii de birouri, parcuri şi săli de conferinţă. Lucrările au încept deja, investiţia urmând să depăşească 700 de milioane de euro.

Dezvoltatorul clujean SDC Imobiliare, alături de mai multe fonduri de investiții din străinătate, au demarat lucrările la Transilvania Smart City (TSC). Proiectul prevede atât clădiri cu funcțiuni educaționale – școală, grădiniță, creșă, cât și de recreere și sănătate – parc, zonă de sport & spa, pistă de alergare, outdoor fitness și o zonă destinată animalelor de companie.

Mall-ul de la TSC va avea 100.000 mp, iar livrările la domiciliu în interiorul acestui megacomplex vor fi efectuate cu ajutorul dronelor. TSC va fi realizat pe un teren de 350.000 mp de pe str. Moș Ion Roată, pe unul dintre dealurile Clujului, în apropiere de Iulius Mall. Acesta este conceput ca un mic oraș prin care vor circula autobuze electrice, șoferii vor putea vedea direct de pe smartphone care sunt locurile libere de parcare, iar nivelurile de poluare și zgomot vor fi identificate prin senzori.

O telegondolă va lega cartierul de aeroport, dar și de centrul comercial Iulius Mall. Cartierul va avea stații pentru încărcat mașini electrice, concierge și stație pentru drone, cu care vor fi livrate pachete la domiciliu. Proiectul prevede și amenajarea a două lacuri, un amfiteatru în aer liber, spa și piscină interioară și exterioară.