Cum prelungește embargoul rusesc agonia fermierului român

porci ferma“Situația gravă din ultima perioadă cu care se confruntă fermierii crescători de porci din România trebuie adusă urgent la cunoștința consumatorilor”, consideră, în comunicatul remis presei Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP).

În comunicat se menționează că prețul de vânzare la poarta fermei a atins, săptămâna aceasta, pragul de 3,5 ron/Kg, in timp ce prețul de producție al unui kilogramul de carne de porc este de aprox. 6 ron/Kg! Este cel mai mic preț de vânzare al porcului in viu din ultimii cinci ani, in timp ce prețul la raft al cărnii de porc a rămas neschimbat.

“Dacă facem comparație cu Franța, prețul unui kilogram de carne de porc astăzi la poarta fermierului francez este echivalentul a aprox. 6 ron. În plus, Franța poate vinde porc viu către alte state membre, pe când România nu are acest drept. Vânzarea porcilor vii din ferme a devenit o mare problemă mai ales in contextul ultimelor 60 de zile, când piața a fost efectiv invadată de carne provenită din Polonia, Ungaria, Germania”, se spune în comunicatul ACEBOP.

Potrivit fermierilor, criza declanșată de embargoul rus la carnea provenită din Uniunea Europeană face ca previziunile pentru prima parte a anului 2016 să fie sumbre, aruncând fermierul român intr-un marasm economic și existențial fără precedent. “Toate statele membre produc carne de porc. Piața rusă fiind închisă, există un război al vânzărilor în care fiecare stat luptă cu armele pe care le are. Noi ne punem întrebarea: România are arme pentru acest război? Cum este protejat fermierul român față de invazia de carne din statele membre?”

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România solicită repoziționarea marilor retaileri față de prețul foarte mic al porcului la poarta fermei și monitorizarea urgentă de către Autoritatea de Concurență a situației prezentate, care aduce atingere fermierului și consumatorului român. “Să aplicăm exemplul Franței, stat al cărui Guvern s-a aliat cu asociațiile și producătorii naționali, găsind pârghiile legale pentru limitarea și chiar interzicerea in supermarketuri a comercializării produselor alimentare cu origine străină”, se mai spune în comunicatul ACEBOP.