O analiză de Elena Badea, Managing Director, Valoria Business Solutions

 

În perioade de incertitudine, companiile se confruntă cu provocări care necesită mai mult decât simple măsuri de ajustare a cheltuielilor, iar departamentul de marketing poate contribui la menținerea rezilienței în timpuri nesigure. Tocmai de aceea este necesar ca managerii să cunoască potențialul transformator al strategiilor de marketing în gestionarea incertitudinilor și promovarea creșterii sustenabile a companiei.

  1. Depășirea etapei de reducere a cheltuielilor

În perioade de incertitudine, multe organizații recurg la măsuri de reducere a costurilor ca răspuns reactiv. Cu toate acestea o abordare pur defensivă nu este suficientă. În schimb, organizațiile trebuie să valorifice puterea marketingului pentru a promova activ reziliența și pentru a se poziționa favorabil pentru creștere. Prin concentrarea pe strategii centrate pe client, organizațiile pot să se diferențieze, să construiască loialitate față de brand și să profite de oportunitățile care apar în perioadele dificile.

  1. Cunoașterea noilor cerințe ale clienților

Înțelegerea clienților și a nevoilor lor în continuă schimbare este esențială în timpuri nesigure. De aceea este importantă valorificarea analizelor avansate pe care departamentul de marketing le poate oferi pentru a ajunge la o înțelegere mai profundă a comportamentelor și preferințelor în schimbare ale clienților. Prin analizarea datelor și aplicarea unor modele predictive, organizațiile pot lua decizii informate, își pot adapta eforturile de marketing și pot oferi experiențe personalizate care să fie apreciate de clienți.

  1. Trecerea la agilitate și flexibilitate

În timpuri pline de incertitudine, organizațiile trebuie să fie agile și adaptabile. De aceea este necesar ca echipele de marketing să adopte flexibilitatea și să ajusteze rapid strategiile și campaniile pentru a se alinia cu dinamica pieței și cu așteptările clienților. Marketingul agil permite organizațiilor să răspundă la tendințe emergente, să experimenteze abordări noi și să facă iterații pe baza feedback-ului în timp real. Prin flexibilitate, organizațiile pot profita de oportunități, pot reduce riscurile și pot rămâne în avangardă.

  1. Construirea rezilienței brandului

Un brand puternic poate servi ca pilon al rezilienței în timpuri nesigure. Investițiile în construirea brandului, pentru a crea un impact de durată, sunt foarte importante. Prin concentrarea pe valoarea brandului, organizațiile pot cultiva încredere, loialitate și conexiunile emoționale cu clienții. Menținerea unui brand consistent în plan comunicațional, respectarea promisiunilor de brand și implicarea în marketingul bazat pe misiunea companiei pot promova reziliența și pot diferenția organizațiile pe piață.

  1. Adoptarea transformării digitale

Transformarea digitală joacă un rol vital în activarea rezilienței funcției de marketing a companiei. Este necesar ca organizațiile să abordeze canalele digitale, tehnologiile și strategiile bazate pe date. Prin valorificarea platformelor digitale, companiile pot ajunge la clienți în mod eficient, pot optimiza campaniile de marketing în timp real și pot profita de puterea rețelelor sociale și a comunităților online. Transformarea digitală le permite organizațiilor să se adapteze rapid.

  1. Colaborarea eficientă între departamente

Marketingul nu poate funcționa în izolare. Cu atât mai puțin în timpuri nesigure. De aceea este importantă colaborarea inter-departamentală pentru a promova reziliența. Prin alinierea eforturilor de marketing cu cele din vânzări, financiar, operațional și alte departamente ale companiei, companiile pot avea o abordare holistică a rezilienței. Colaborarea permite diverselor departamente să împărtășească cunoștințe, să alinieze strategii, să optimizeze alocarea resurselor și să asigure un răspuns unitar la incertitudini.

În concluzie

În perioade marcate de incertitudine, marketingul poate fi o forță motrice în promovarea rezilienței și în stimularea creșterii. Prin implementarea măsurilor descrise aici, companiile pot gestiona cu bine provocările aduse de perioadele marcate de incertitudini, se pot adapta la dinamica pieței în schimbare și pot deveni mai puternice în fața provocărilor. Marketingul dovedește astfel că poate fi un contribuitor strategic la reziliență, ajutând compania să prospere și să obțină un avantaj competitiv.