Apărută în anii ’90 în SUA, terapia durerii presupune o abordare multidisciplinară a tratării tuturor tipurilor de durere: subacute și cronice. Inițial, a fost practicată de către medicii anesteziști, ulterior li s-au alăturat colegi din alte specialități precum neurologie, neurochirurgie, ortopedie, reumatologie, radiologie intervențională și recuperare medicală.

Dr. Ovidiu Nicolae Palea, medic primar A.T.I. și specialist în Terapia Durerii, este fondator al Centrului de Terapia Durerii Nord – Grupul Medical Provita – unicul centru acreditat E.S.R.A. (Asociația Europeană pentru Anestezie Regională și Terapia Durerii) din România. În opinia sa, durerea este o trăire și o percepție pe care în mod normal nu suntem făcuți să o ducem și să o trăim pe termen lung; este un semnal de alarmă pe care trebuie să îl iei în serios când lucrurile devin severe și consecvente pentru mai mult de 3 luni, întrucât atrage după sine o reacție în cascadă a organismului, cu modificări deseori greu de stabilizat și chiar ireversibile. Durerea nu trebuie să fie parte din viața omului pe termen lung’’.

Doar un procent mic de pacienți ajung să nu răspundă la intervențiile asociate terapiei durerii

În cazul domeniului terapiei durerii cronice, simptomul este tratat integrat – ca pe o boală – abordare ce permite aplicarea științei și a celor mai recente progrese din medicină pentru înlăturarea parțială sau totală a durerii.

Traseul unui  pacient aflat la primul consult în terapia durerii începe cu o evaluare inițială, la care se adaugă testele de diagnostic (dacă este cazul); în funcție de rezultatele lor, se efectuează planul terapeutic. Majoritatea pacienților au ca soluție diverse proceduri intervenționale, de complexitate variată: tehnicile medicale abordate sunt de la cele simple (dacă nu este o urgență – infiltrații ghidate radiologic) la cele în care se utilizează proceduri medicale complexe (intervenții percutane endoscopice, ablații de nervi șamd).

Doar un procent mic de pacienți ajung să nu răspundă la intervențiile asociate terapiei durerii sau nu pot beneficia din start de procedurile specifice acestei terapii ca alternativă medicală – în acestă situație, aceștia devin candidați siguri pentru abordul chirurgical clasic.

Soluții profesionale și inovatoare de ameliorare a durerii

Terapia Durerii a fost motivul principal pentru înființarea Nord – Grupul Medical Provita și este pilonul său central, ca un loc neîngrădit ce reflectă tendințele în tratamentul modern, cu o poziție puternică și stabilă în domeniul tratamentului durerii.

Centrul de Terapia Durerii Nord – Grupul Medical Provita oferă soluții profesionale și inovatoare de ameliorare a durerii. În acest scop sunt folosite proceduri endoscopice moderne, minim invazive, asistență și servicii premium, acolo unde durerea este prezentă. Aceste proceduri se bazează pe medicina bazată pe dovezi și urmează recomandările asociațiilor internaționale pentru managementul durerii.

Este practicată toată gama de proceduri și orice intervenție care este autorizată în Europa devine rutină pentru specialiștii Centrului în mai puțin de 3 luni de zile.

Când tratamentul conservator nu funcționează, pacientul este preluat de singurul Centru Intervențional REGIONAL de Terapia Durerii pentru managementul Spinal Minim-invaziv Nord, fiind singura clinică din România și Europa Centrală și de Est care oferă într-un sistem total integrat și complet o evaluare și un plan terapeutic în cadrul unei comisii medicale a coloanei vertebrale. Acesta este singurul centru internațional regional acreditat de European Society of Regional Anesthesia pentru pregătirea medicilor în Terapia Durerii Intervenționale, la ora actuală având sute de medici chirurgi și intervenționiști pregătiți în toată lumea.

Expertiza clinică intervențională depășește 15000 de infiltrații ghidate, de diverse complexități, peste 1800 de ablații, interventii endoscopice, vertebroplastii și kyphoplastii/chifoplastii.

Când intervențiile minim-invazive nu sunt o soluție, alternativa operației devine inevitabilă, iar echipele de neurochirurgi, cu ani mulți de experiență și pregătire în clinici de renume europene, oferă toată expertiza necesară operațiilor complexe de coloana sub microscop, inclusiv patologie tumorală și reconstructii complexe.

Nord – Grupul Medical Provita are cel mai modern și experimentat centru de recuperare medicală și kinetoterapie care, dincolo de aparatura de ultimă generație, se mândrește cu o echipă medicală experiementată care aplică planuri terapeutice integrate, într-un continuu dialog multidisciplinar cu echipă intervențională și cu cea chirurgicală.

Această comisie multidisciplinară include medici specialiști de reabilitare medicală, reumatologie, neurologie, neurochirurgie, ortopedie, nutriție si psiholog cu competențe în terapii cognitive și, nu în ultimul rând, un centru de diagnostic cu aparatură de ultimă generație, de la radiografie digitală panoramică la electromiografie și RMN de 3T cu o echipă de medici radiologi de referință.