Sectorul energetic românesc a fost pus la încercare în anul 2022, devenind cap de afiş de mai multe ori, întrucât teama de a rămâne fără energie electrică şi căldură, reglementările impuse de statul român, dar şi preţurile greu de susţinut de către companii şi populaţie au bulversat opinia publică, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.
Totuşi, pe lângă temeri şi haos, anul 2022 a reprezentat pentru companiile de energie o oportunitate excelentă de a realiza o cifră de afaceri şi profituri record, susţinute de posibilitatea de a vinde energie la cotaţii de peste două ori mai mari faţă de 2021.
Anul 2022 a adus pentru sectorul energetic românesc venituri cumulate de peste 134,8 miliarde lei, sau peste 29 miliarde dolari – de două ori mai mari faţă de anul 2021. Astfel, primele patru companii din clasamentul în funcţie de venit (SNP, RRC, EL, SNG) au câştigat în medie, în fiecare zi din 2022, circa 319 milioane de lei, ponderea veniturilor acestora din total fiind de 85%.
Profiturile nete cumulate au fost în sumă de 20,5 miliarde lei, în creştere de aproape 2,3 ori comparativ cu 2021. Primele patru companii în clasamentul în funcţie de profitul cumulat (SNP, Hidro, SNN, SNG) au realizat, în medie, în fiecare zi din 2022, un profit net de 54,4 miloane lei.
Marele producător de ţiţei din România, OMV Petrom, conduce clasamentul la creşterea veniturilor şi a profitului net, compania reuşind să câştige de peste 3,5 ori mai mult în 2022. Anul trecut, compania a fost favorizată atât de marjele mari de rafinare, de preţurile mari la produsele petroliere şi gaze, cât şi de faptul că a avut o producţie record de energie electrică.
În clasamentul dinamicii veniturilor, pe locul al doilea s-a situat Romgaz (+123% vs 2021) – companie favorizată de creşterea mare a preţurilor gazelor, urmată de Nuclearelectrica (+103% vs 2021) – a beneficiat de creşterea preţurilor din energie şi de Electrica (+88% vs 2021) – care a înregistrat o parte din cheltuielile cu Consumul Propriu Tehnologic (CPT) în categoria veniturilor, acestea fiind însă venituri nemonetare şi urmând a se concretiza în următorii cinci ani.
Din perspectiva variaţiei profitului net, prima pe listă se află Transelectrica, al cărei profit a fost în mare parte influenţat de veniturile din capitalizarea CPT de circa 340 milioane le, venituri nemonetare, acestea reprezentând, de fapt, cheltuielile cu CPT care nu au fost acoperite de tarif în 2022 şi care urmează să fie recuperate în următorii cinci ani. Următoarele companii în clasamentul privind dinamica profitului net sunt OMV Petrom, cu o creştere de 3,6 ori în 2022, Nuclearelectrica – creştere de 2,6 ori, în mare parte datorată faptului că societatea nu este dependentă de preţurile combustibililor pentru producerea energieie electrice şi Transgaz, care a înregistrat un profit net mai mare cu 97%, pe fondul unor tarife mai mari pentru transportul de gaze în 2022.
Hidroelectrica – lider la capitolul profitabilitate
Hidroelectrica – una dintre cele mai vizibile companii în mediul public în ultimele luni, ar putea reprezenta o nouă oportunitate de investiţii, întrucât se aşteaptă listarea ei la Bursa de Valori Bucureşti la jumătatea anului 2023. În 2022, compania a fost lider la capitolul profitabilitate, cu o marjă de profit de 44%, în scădere cu 2,5 puncte procentuale faţă de 2021, beneficiind de faptul că tehnologia hidroelectrică, folosită în producerea energiei, nu a fost influenţată de volatilitatea preţurilor combustibililor, iar preţul mare de vânzare a urcat mult marjele de profit ale societăţii. Această performanţă demonstrează rezilienţa companiei faţă de factorii externi, anul 2022 fiind considerat unul secetos şi cu niveluri de apă mai mici decât media.
În top 4 companii cu marje mari de profit regăsim şi Nuclearelectrica, Transgaz şi Transelectrica – ultimele două beneficiind în 2022 de noua legislaţie, care le-a permis înregistrarea cheltuielilor suplimentare cu CPT ca venituri nemonetare.
Cea mai afectată marjă de profit în anul 2022 a fost cea a Romgaz, compania fiind afectată de faptul că majoritatea contractelor de furnizare pentru 2022 au fost încheiate în anul 2021, la preţuri mult mai mici faţă de media de anul trecut, ceea ce a dus la o creştere mai slabă a veniturilor faţă de cheltuieli. Şi OMV Petrom a prezentat o marjă mai slabă, dar mai mare decât în 2021, companiile din sectorul de petrol şi gaze fiind, per total, mai afectate de impozitele suplimentare impuse în 2022 şi de plafonările preţurilor de vânzare a ţiţeiului.