Cum a ajuns Electromagnetica, la 85 de ani de existență, lider pe piaţa locală a sistemelor de iluminat cu LED

ElectromagneticaElectromagnetica, primul producător de aparate și centrale telefonice din România acum mai bine de opt decenii și una dintre puținele fabrici care au supraviețuit cu succes după 1989, sărbătorește 85 de ani de existență din poziția de lider pe piața sistemelor de iluminat cu LED și ca principal producător de sisteme de contorizare inteligente, informează un comunicat de presă al companiei.

Istoria producției Electromagnetica de contoare electrice și aparate de măsură electromagnetice a început în 1948, iar toamna aceasta compania a lansat EnergSys 3, a treia versiune a sistemului inteligent de telecitire și gestiune a consumurilor de energie electrică. Aceasta versiune introduce noi funcții și extinde aria de aplicabilitate și la consumatorii non-casnici, se arată în comunicat.

“Electromagnetica își continuă eforturile de cercetare și dezvoltare inclusiv în domeniul contorizării inteligente, dovadă fiind lansarea EnergSys 3. Sunt 10 ani de cand producem sisteme de telegestiune, esențiale în transformarea rețelelor tradiționale în rețele inteligente. Noul sistem de Smart Metering marca Electromagnetica a fost conceput ținând cont de noutățile internaționale în materie, dar și de cerințele impuse de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)”, a declarat Eugen Scheușan, directorul general al Electromagnetica, care și-a început cariera în companie, ca inginer stagiar.

Anual, cantitatea medie de contoare de energie electrică vândute de Electromagnetica este de aproximativ 35.000 de unități, în condițiile în care piața se ridică la câteva sute de mii de unități pe an. Contoarele electronice fabricate de Electromagnetica asigură o mare precizie, stabilitate și fiabilitate, o mare parte dintre acestea fiind instalate în cadrul sistemului EnergSys. În prezent, peste 55.000 de consumatori au fost integrați în sistemul EnergSys.

Produsele Electromagnetica cu cel mai mare impact asupra eficienței energetice sunt corpurile și sistemele de iluminat cu LED, produse dezvoltate din 2010. Electromagnetica a ajuns în prezent cel mai important producător local de astfel de echipamente destinate segmentului industrial și comercial. Pe segmentul iluminatului comercial, printre beneficiarii sistemelor Electromagnetica se numără lanțuri de magazine, benzinării, farmacii, etc. Totodată, în ultimii doi ani, compania a livrat în țară câteva zeci de sisteme de mari dimensiuni destinate iluminatului public.

După 85 de ani de activitate, compania are astăzi mai multe linii de business. Pe lângă iluminatul cu LED-uri și producția de contoare și sisteme de telegestiune, aceasta mai produce subansamble din mase plastice injectate, aparataj electric, subansamble pentru fabricația de automobile, echipamente de siguranță a traficului feroviar, scule și matrițe, precum și energie din surse regenerabile hidro.

Cu o pondere a exporturilor în businessul de producție de circa 30%, Electromagnetica vinde în 12 țări, majoritatea din Europa, în special subansamble din mase plastice injectate, aparataj electric, sisteme de iluminat cu LED și matrițe pentru injecție.

“Exporturile companiei cresc în special în regiune, Bulgaria devenind cea mai mare piață în acest moment pentru soluțiile de iluminat industrial și comercial. Vindem bine și în țările din fosta Iugoslavie, Republica Moldova, Italia, Ungaria”, a precizat directorul general.