Cristina Săulescu, Partener, Cabot Transfer Pricing, a vorbit în cadrul conferinței „Financial Outcome. Închiderea anului financiar 2023, aspecte privind IFRS și noutăți fiscale pentru 2024”, de pe pe 15 decembrie, despre modificările de cote TVA în 2024.
„Niște modificări cu care de-abia ne-am obișnuit în 2023 au suferit deja alte modificări. Din fericire, păstrăm cota standard de TVA, dar avem modificări de la 5% la 9%, de la 5% la 19%. În 2024 vom avea cotă redusă de 9% pentru livrarea de medicamente, livrarea de alimente, inclusiv băuturi (cu excepția NC2022) și a alimentelor cu zahăr adăugat, al căror conținut de zahăr este de minimum 10g/100g produs, altele decât cozonacul și biscuiții. De această cotă beneficiază și livrarea apei pentru irigații, livrarea de îngrășăminte și pesticide, semințe, serviciile de alimentare cu apă și canalizare, dar și cazarea în sectorul hotelier și închirierea pentru terenuri de camping, cât și serviciile de restaurant și catering, cu excepția băuturilor alcoolice și codurile NC 2202. Nu mai intră în categoria de 5% livrarea locuințelor și panourile fotovoltaice. Dreptul de utilizare a facilităților sportive ale căror activități sunt încadrate pe codurile CAEN 9311 și 9319 trece de la 5% la 19%”, a spus ea.
Prima sesiune a conferinței „Financial Outcome” a fost încheiată de Luisiana Dobrinescu, Managing Partner, Dobrinescu Dobrev SCA. „Să vorbim despre modalitățile eronate de a acorda reduceri comerciale. Reducerea comercială presupune, din principiu, ajustarea bazei de impozitare, o diminuare a bazei de impozitare, atât din perspectiva impozitului pe profit, cât și al TVA. De cele mai multe ori, companiile care practică reduceri comerciale, au un volum extraordinar de mare. Vorbim despre companiile de desfacere, marii producători. ANAF se duce targetat la marii producători în a căror activitate se găsește o mare paletă a reducerilor comerciale acordate. Inspecțiile fiscale au sesizat probleme de implementare, pentru că, în aceste mari companii, departamentul de vânzări dictează. Aceste facturi trebuie să aibă o mare justificare în spate sau să fie întocmite corespunzător, pentru că, altfel, sumele generate de reîntregirea bazei de impozitare la impozitul pe profit și la TVA sunt enorme. De exemplu, marii producători, în special cei internaționali, emit facturi de tip credit note pentru bugetele de marketing. Aici, riscul se poate muta și la cumpărător, în cazul în care ANAF ar putea considera că s-a încălcat principiul necompensării și că acesta trebuia, în fapt, să factureze serviciile de marketing prestate.”
Specialiști din domeniul financiar au participat, pe 15 decembrie 2023, la conferința „Financial Outcome. Închiderea anului financiar 2023, aspecte privind IFRS și noutăți fiscale pentru 2024”, ce s-a desfășurat în format fizic, la Hotspot Workhub din București, cât și online. Evenimentul organizat de BusinessMark, cu susținerea Camerei Consultanților Fiscali, a inclus două sesiuni, în cadrul cărora profesioniști de top au adus în discuție cele mai importante noutăți legislative cu impact fiscal și aspectele ce trebuie avute în vedere pentru închiderea exercițiului financiar 2023.
Platformele Oameni și Companii – EventsMax.ro, GlobalManager.ro și GlobalHRManager.ro –sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.
Mai multe detalii despre acest eveniment, ca și despre toate evenimentele naționale și locale din domeniul financiar, găsiți, actualizate permanent, pe EventsMax.ro – Platforma evenimentelor profesionale și de business din România. Peste 30.000 de executivi, antreprenori și specialiști din toate domeniile accesează platforma lunar pentru a căuta informații despre evenimentele din domeniile lor de interes. Abonează-te gratuit la newsletter-ul EventsMax, aici , și poți primi alerte săptămânale cu evenimente din domeniul care te interesează. Dacă vrei să publici evenimentele tale, fă-ți un cont gratuit, aici .