Cristina Săulescu, Partener, Cabot Transfer Pricing, a deschis prima sesiune a evenimentului CFO Conference, organizat de BusinessMark la Timișoara pe 1 noiembrie, vorbind despre necesitatea ca un director financiar să aibă întotdeauna în vedere directivele de conformare fiscală.

CFO-ul trebuie să fie pe picior de egalitate cu CEO-ul și nicio decizie nu ar trebui luată fără implicarea acestuia. Una din cele mai importante greșeli pe care CFO-ul ar putea să le facă este să nu fie atent la noul val de directive europene care se vor implementa și în România. Un CFO trebuie să fie tot timpul atent și să analizeze dacă directivele care sunt preluate în legislația națională afectează sau nu compania. Totodată, trebuie să analizeze ce presupun cheltuielile de conformare fiscală și care sunt amenzile de neconformare – trebuie făcută o analiză pentru a vedea dacă această conformare presupune costuri prea mari și ce opțiuni avem. Nu vorbim doar de amenzi și penalități pecuniare, ci de efecte care pot afecta compania pe termen mediu. Toate aceste analize sunt extrem de importante. Dacă CFO-ul nu acordă suficientă importanță acestor aspecte, poate să atragă urmări semnificative asupra companiei”, a spus ea.

În continuare, Bogdan Stoian, Group CFO, Klass Wagen Group, a vorbit despre provocările și oportunitățile ce apar în internaționalizarea afacerii. „Cred, sincer, că aproape orice afacere românească poate fi scalată la nivel internațional, însă sunt câteva elemente pe care trebuie să le verificați și să le puneți la punct pentru a avea succes în străinătate. Prima întrebare pe care trebuie să și-o pună un antreprenor este legată de cât de bună este compania pe piața din România. E nevoie să te internaționalizezi abia după ce ai crescut, ai devenit numărul 1 în România și abia după aceea să treci la alte piețe. Totodată, dacă ai un produs sau serviciu excepțional, nu este nevoie să rămâi doar pe piața din România. Dacă nu ești cel mai bun în țara ta, dacă nu ai un diferențiator, nu poți spera că procesul de internaționalizare va fi unul de succes. Cum alegi prima țară? În primul rând, nu te duce în țara cu cea mai mare competiție, ci într-o țară în care există un interes pentru produsul sau serviciul tău. Apar, însă, și provocări: fie că sunt ele de natură culturală, materială sau de ordin financiar.”

Un alt subiect abordat în cadrul primei sesiuni a fost legat de cum putem folosi inteligența artificială pentru eficientizarea activității. Astfel, Inga Țîgai, Partener, Head of Tax & Legal Technology, Consultanță Fiscală,  KPMG România & Moldova, a precizat: „Nu putem ține pasul cu toate modificările; nu putem fi buni și la a face documente pe hârtie, dar să fim și mari specialiști în ceea ce privește Generative AI. Însă trebuie să înțelegem că putem folosi instrumentele pe care le avem, fie că vorbim de cele dezvoltate extern și disponibile pe internet, sau că vorbim de cele adaptate pentru firmele din România. Noi, în KPMG, am reușit să dezvoltăm un frate mai mic al lui chatGPT, pentru că trebuie să ținem pasul cu vremurile. Această tehnologie AI știe să proceseze text, să recunoască și să interpreteze imagini, să adapteze conținuturile la context. Instrumentele AI depind foarte mult de utilizator – trebuie să știm ce să îi cerem. Astăzi, există oameni care te învață cum să folosești această tehnologie. Subiectul este destul de vast, însă evoluția tehnologiei reprezintă o oportunitate pentru noi: putem să venim la masa acționarilor și să le explicăm că acum este momentul să acționăm.”

CFO Conference este un proiect BusinessMark. Platformele Oameni și Companii – EventsMax.roGlobalManager.roAdministratie.ro și GlobalHRManager.ro – sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.

Mai multe detalii despre acest eveniment, ca și despre toate evenimentele naționale și locale din domeniul afacerilor, găsiți, actualizate permanent, pe EventsMax.ro – Platforma evenimentelor profesionale și de business din România. Peste 30.000 de executivi, antreprenori și specialiști din toate domeniile accesează platforma lunar pentru a căuta informații despre evenimentele din domeniile lor de interes. Abonează-te gratuit la newsletter-ul EventsMax, aici , și poți primi alerte săptămânale cu evenimente din domeniul care te interesează. Dacă vrei să publici evenimentele tale, fă-ți un cont gratuit, aici .