Cristina Hantau, Manager Finance & Controlling, ifm efector Romania, a vorbit în cadrul Conferinței anuale Noerr pe teme financiare și fiscale, de pe 11 octombrie, despre pregătirea bugetului pentru 2023.

Abordarea noastră este una segmentată – începem cu două mari topic-uri: numărul de personal necesar pentru anul viitor și, în paralel, mergem mai departe cu cel de investiții. Aceste două opțiuni le considerăm foarte importante pentru strategia pe termen lung pe care o avem și ne spune clar ce nevoi vom avea în viitor.  Noi implicăm toți managerii sau responsabilii de echipe în partea de bugetare – nu o face doar departamentul financiar cu managerul general. Toți colegii își asumă această responsabilitate, astfel că și noi înțelegem mult mai bine ce nevoi sunt, iar colegii înțeleg mai bine ce s-a întâmplat, de exemplu, anul acesta.

„După ce bugetul este aprobat, noi deja am setat ca fiecare manager sau responsabil de echipă/departament primește un raport comparativ cu ce a fost bugetat și cu ce este actual. Acest raport se primește lună de lună, de obicei în trimestrul trei, pentru că este nevoie de actualizarea rapoartelor. La finalul lunii iunie se face o analiză și se observă dacă este nevoie de ajustări sau nu. După aceea, este doar un exercițiu de conștientizare a deviațiilor dintre buget și ce este actual”, a precizat Cristina Hantau.

Sunt multe companii care, în vremuri dificile, se gândesc să reducă costurile și cum să optimizeze, însă costurile le poți optimiza până la un anumit moment, însă gândirea sănătoasă este cum să îți menții business-ul sau să îl dezvolți, cu niște costuri rezonabile. Pentru că am vorbit despre inflație și costuri salariale, nu avem o experiență foarte mare cu inflația în ultimii ani – nu mă refer la România, ci la nivel global -, iar asta ne sperie cel mai mult. În momentul în care nu există specialiști, fiecare improvizează și ia măsuri așa cum știe. Ce am învățat cu toții este că inflația nu trece singură, ci se exportă și se trimite din buzunarul unuia în buzunarul altuia. În primul rând, vor fi afectate companiile. Sunt ferm convins că la final de an vor fi discuții foarte ferme între angajați și companii, astfel că va trebui găsită o variantă. Dacă toate companiile ar mări salariile la finalul oamenilor, cu inflația, angajații ar consuma mai mult, iar inflația ar fi și mai mare. Din inflație vor suferi și companiile și angajații și oamenii de rând. A bugeta costurile salariale în planul anului viitor cred că este un task foarte dificil și cred că toți directorii financiari vor avea mult de lucru”, a concluzionat Iulian Sorescu, Partner, Head of Noerr Finance & Tax, State Aid Expert, Noerr.