Antreprenorul român nu este inconştient, nu este nici incult şi nici surd, este extrem de conectat la ceea ce se întâmplă în Europa şi la nivel mondial şi a învăţat să trăiască nu după pulsul românesc, ci după ceea ce se întâmplă la nivel mondial, a transmis, preşedinta Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Cristina Chiriac, la conferinţa „Concurenţa în actualul context economic – asigurarea funcţionării pieţelor”, organizată de autoritatea de concurenţă.

În opinia sa, România va asista la o tranziţie societară pentru care încă nu este pregătită.

„Vom asista în curând la o tranziţie societară pentru care noi, ca ţară, încă nu suntem pregătiţi. De aceea, cred că pe lângă toate aceste principii de competitivitate, de tranziţie digitală despre care, iarăşi, am putea să discutăm foarte mult, pentru că cei doi ani de pandemie şi războiul de la graniţa de est a României au decimat zeci de mii de companii formate din iniţiativă privată, eminamente românească, cred că trebuie să ne gândim că viitorul economic şi că acest motor economic de care noi tot vorbim îl reprezintă această iniţiativă privată care ar trebui să beneficieze de strategii simple, obiective clar de îndeplinit, o reducere a birocraţiei, astfel încât micul antreprenor din România să poată să acceseze toate aceste instrumente care într-adevăr sunt extrem de facile, fie că vorbim de granturi, fie că vorbim de fonduri europene, scheme de minimis, scheme de ajutor de stat ş.a.m.d”, a susţinut ea.

De asemenea, Chiriac susţine că implementarea strategiilor pe care le avem durează foarte mult timp, iar în acest sens a precizat că strategia economică a României din anul 1990, realizată de specialiştii Academiei Române, n-a ajuns la implementare nici măcar 20%.

De asemenea, preşedintele CONAF a subliniat că antreprenoriatul feminin nu este reprezentat în comisiile de dialog social, iar la discuţiile de la Guvern nu există niciun reprezentant al acestui segment, decât dacă se solicită expres acest lucru.

„S-a vorbit tot în discursul de astăzi despre OECD, ţintă crucială. Mi-a plăcut tare mult. Dar întrebarea este: Cum ajungem ca această ţintă crucială de aderare a României la OECD să fie realitate? Unul dintre obiectivele cruciale pentru România îl reprezintă segmentul feminin, antreprenoriatul feminin, pentru că nu mă aflu întâmplător aici, în acest panel, plin de bărbaţi şi mă simt onorată că pot să aduc o parte de echilibru, şi am să vă spun în felul următor: în decembrie 2022 s-a modificat Legea dialogului social, Legea 367. Mai mult decât atât, vorbim de comitete şi segmente sectoriale. Dar ce să vedeţi? Cu surpriză vă anunţ că nu există nici măcar un argument sau o simplă menţiune sau un simplu articol în această Lege a dialogului social despre segmentul feminin. (…)”, a spus ea.

Potrivit sursei citate, din datele statistice publicate de Registrul Comerţului şi din ultima analiză realizată de KeysFin în economia reală că segmentul pe care îl reprezintă este compus din peste 600.000 de companii înfiinţate sau în a căror structură asociativă sau de acţionariat se află cel puţin o femeie.

„600.000 de companii active. 94% dintre aceste 600.000 de companii se află în zona de microîntreprinderi, adică au maxim trei angajaţi. Dacă faceţi un calcul simplu, o să vedeţi că reprezintă peste 1.700.000 din ceea ce înseamnă locuri create în economia reală şi pentru care nu există un cadru legal. Şi întrebarea mea pentru toţi cei care sunteţi astăzi aici (…) este cum reuşeşte România să-şi asume ţintele cruciale în ceea ce priveşte aderarea la OECD, dacă în comisiile de dialog social nu există niciun reprezentant al acestui segment, dacă în consultările cu Guvernul nu există decât dacă solicităm noi să fim invitate la aceste discuţii, dacă segmentul acesta de 37% din economia românească nici măcar nu-l putem categorisi într-un anumit segment, pentru că aceste 600.000 de companii sunt din toate domeniile economice ale României. Este clar că mai avem foarte mulţi paşi de parcurs în ceea ce priveşte nu doar tranziţia economică, pentru că România se schimbă într-un pas nu la fel de alert în care se schimbă şi societatea europeană”. a mai spus preşedintele CONAF, Cristina Chiriac. AGERPRES