Aplicarea pachetului fiscal ar putea genera un risc în ceea ce privește puterea dintre angajator și angajat, iar salariile din IT ar putea scădea, susține Cristian Socol, conferențiar universitar la Academia de Studii Economice (ASE).

„Revoluția fiscală este o sintagmă exagerată. Se propune un pachet fiscal care încearcă să consolideze strategia wage led growth, cu plusuri legate de impactul asupra creșterii puterii de cumpărare a salariaților (mai mult la cei cu venituri mici, medici și profesori), a pensionarilor (cei cu venituri de peste 2.000 lei) și o relaxare fiscală/încurajare a celor care practică activități independente și a celor care au venituri din dobânzi, chirii, arende, investiții”, a declarat Socol.

În plus, potrivit acestuia, după schimbarea principiului pe baza căruia se stabilește contribuția la pensii prin noua Lege a pensiilor contribuția și implicit pensia vor crește cu 20%. „Se stimulează afacerile mici și mijlocii încercându-se aducerea a cât mai mulți români în clasa de mijloc. La puncte slabe aș pune comunicarea incompletă a măsurilor, un anumit risc în ceea ce privește puterea dintre angajator și angajat (aici trebuie reintroduse contractele colective de muncă) și scăderea salariilor în IT (aici trebuie fundamentată / updatată o nouă schemă/ schema deja existentă de ajutor de stat privind investițiile și crearea de locuri de muncă astfel încât statul să compenseze pierderilor). Pe partea de administrații publice locale, se vor prezenta soluții compensatorii pentru a nu fi afectate investițiile”, a mai arătat conferențiarul universitar de la ASE. AGERPRES