Creştere bruscă a industriei, în luna septembrie

fabricaÎn luna septembrie, comparativ cu luna august, potrivit Barometrului Industrial realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management, activitatea din industrie a accelerat brusc, după cinci luni de creştere plafonată. Indicatorul pentru volumul total al producţiei a crescut de la 56 în august la 63 în septembrie, iar volumul pentru comenzi noi a urcat în mod similar, de la 56 la 63. Aceste schimbări arată că intensificarea cererii în ultimele săptămâni ale verii ar putea fi cauza principală a revigorării. Cel mai probabil este vorba de cererea pentru export, pentru că indicatorul comenzilor pentru export a crescut de la 55 în august la 62 în septembrie. Totuşi, nu se poate exclude şi o creştere a cererii interne.

 

Expansiunea influenţează costurile

Pentru prima dată după multe luni, firmele raportează o creştere a costurilor cu 3 puncte, faţă de iulie şi august, şi cu circa 6 puncte faţă de mai şi iunie. Indicatorul costurilor de producţie a crescut de la 61 la 64, iar indicatorul importurilor de materii prime şi materiale necesare producţiei a crescut de la 52 în august la 61 în septembrie.

În acelaşi timp, se poate vedea şi o uşoară scădere a stocurilor, de la 49 în august la 46 în septembrie. Stocurile rămân în aria de contracţie (index sub 50), datorită tendinţei firmelor de a se aproviziona în limita comenzilor primite efectiv.

 

Preţurile şi locurile de muncă rămân pe loc

Indexul preţurilor încasate de firme pentru produsele lor rămân staţionare, la 49 de puncte, în zona de contracţie. În ultimele 11 luni, s-a întâmplat o singură dată ca indexul preţurilor să intre în zona de creştere cu 54 de puncte, atunci când volumul producţiei a atins un maxim de 63 de puncte.

Deocamdată, firmele nu se gândesc la angajări de personal. Dimpotrivă, indexul pentru numărul salariaţilor a scăzut de la 54 în august, la 50 în septembrie. O explicaţie posibilă este influenţa sezonalităţii care determină ca unele firme să reducă personalul în timpul iernii.

 

Aşteptările cresc

Accelerarea producţiei curente influenţează aşteptările viitoare. Indexul pentru volumul producţiei aşteptat peste 6 luni a urcat de la 54 în august la 57 în septembrie. Un indicator global de încredere în activitatea viitoare (media aşteptărilor privind volumul comenzilor, producţia şi preţurile încasate de firme) arată o ascensiune uşoară a încrederii la 57 de puncte, după o lungă perioadă de prăbuşire de la 71 în ianuarie, la 54 în august anul acesta. Întrebarea principală a Barometrului din luna septembrie este dacă activitatea din industrie va continua să crească, se va opri la nivelul actual sau va coborî la un nivel mai scăzut.

 

Barometrul lunar cu situaţia la zi din industrie este realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 301 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 19-23 octombrie 2015. Rezultatele pot fi vizionate pe site-ul SNSPA (http://www.snspa.ro/info-snspa/comunicate-de-presa) și pe site-ul Facultății de Management (http://facultateademanagement.ro/barometrul-industriei)