Prețul futures al petrolului brut din SUA a devenit negativ pentru prima dată în istorie, pe fondul încărcării depozitelor, descurajând cumpărătorii, în contextul în care datele economice slabe din Germania și Japonia pun sub semnul întrebării momentul cînd se va relua  consumul de combustibil. Cererea fizică de petrol brut s-a diminuat drastic, în timp ce miliarde de oameni rămân acasă pentru a încetini răspândirea noului coronavirus.

Prețul petrolului WTI (de referință pe piața americană) s-a prăbușit luni seara, tranzacționându-se, pentru prima dată în istorie, la un preț negativ, de -8,61 dolari/baril. Cu alte cuvinte, vânzătorii plăteau rafinatorii pentru a le cumpăra țițeiul. În prezent, în pofida deciziei OPEC, Rusiei și a altor state producătoare de a reduce producția, prăbușirea cererii ca urmare a carantinării economiilor în urma măsurilor anti-Coronavirus a făcut ca mai multe rafinării din Canada și SUA să respingă luni petrolul livrat chiar și la un preț de 2 dolari/baril, cu tarife de transport incluse.

Anterior, cotaţia barilului de petrolul a scăzut luni cu aproximativ 20%, ajungând la cel mai redus nivel din martie 1999, deoarece pandemia de coronavirus (Covid-19) a sporit incertitudinile privind piaţa globală şi a redus cererea pentru combustibili, iar depozitele terestre au ajuns la limită.
Zeci de tancuri petroliere umplute cu benzină şi combustibil pentru avion sunt ancorate în apropiere de marile hub-uri pentru depozitarea produselor petroliere din Europa, neputând să îşi descarce încărcătura deoarece facilităţile terestre de depozitare sunt la capacitate maximă, pe fondul prăbuşirii cererii ca urmare a crizei coronavirusului.
Conform calculelor Reuters, o cantitate de aproape un milion de tone de produse rafinate este în prezent stocată în aproximativ 30 de tancuri petroliere ancorate în apropierea coastelor Europei.
La New York, cotaţia barilului de ţiţei american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna mai a scăzut cu 3,40 dolari, sau 18,6%, până la 14,87 dolari. La un moment dat, cotaţia înregistra un declin de 21%, la 14,47 dolari, cel mai redus nivel din martie 1999.
La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a scăzut luni cu 0,25 dolari, la 27,83 dolari.
Pe fondul încetinirii cazurilor de COVID-19 în unele state europene, inclusiv Germania, Austria şi Cehia, autorităţile iau în considerare retragerea graduală a restricţiilor impuse pentru stoparea răspândirii pandemiei.
Şi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), în raportul său pe luna aprilie, a estimat că cererea globală de petrol ar urma să înregistreze în 2020 o scădere record cu 9,3 milioane de barili pe zi, din cauza paralizării economiei mondiale, ca urmare a pandemiei. Această cădere „istorică” va duce consumul mondial de petrol la nivelul din anul 2012, în jurul valorii de 90,5 milioane de barili pe zi, estimează agenţia cu sediul la Paris, care mizează totuşi pe o revenire progresivă pe parcursul celui de al doilea semestru.
În primul trimestru din 2019 s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al preţului ţiţeiului din ultimii 18 ani, după ce măsurile adoptate pentru stoparea răspândirii pandemiei au redus cererea de ţiţei pe plan global, iar Arabia Saudită şi Rusia au intensificat bătălia pentru cota de piaţă. AGERPRES