„În orice industrie, dar mai ales în cea pe care o reprezentăm, este nevoie de consistență și perseverență pentru a putea produce schimbări relevante, care să aducă valoare adăugată pentru beneficiarii ei, populația României. RASCI este cu siguranță un exemplu în acest sens, reușind prin profesionalismul  membrilor, partenerilor și colaboratorilor săi, prin constanța demonstrată la nivelul deciziilor și proiectelor implementate, să devină o voce puternică a industriei de self-care din România”, declară Costin Ioan Vasilescu, recent ales în funcția de Vicepreședinte al RASCI (Asociația română a producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale), într-un interviu acordat portalului FarmaciaViitorului.

RASCI, singura asociație care reunește producători, importatori și distribuitori de medicamente eliberate fără prescripție medicală (OTC), suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, activi pe piața din România, este o voce reprezentativă pentru industria de self-care din România, care oferă membrilor ei posibilitatea de a promova deschis inovația, de a contribui activ la conturarea cadrului de reglementare și la dezvoltarea de bune practici ale industriei, acces la expertiză și resurse valoroase la nivel național și european și recunoaștere la nivel de factori interesați.

 

„Noi preocupări vizează alinierea cu reglementările europene în domeniu, limitarea impactului de mediu la nivelul industriei, impactul digitalizării

„Deși o asociație tânără, RASCI a reușit în doar 6 ani de existență să reprezinte cu succes industria de îngrijire personală în dialogul cu autoritățile și instituțiile din domeniu, poziționându-se, totodată, ca un real promotor al îngrijirii personale responsabile. Acesta este rezultatul unui efort comun al membrilor, colaboratorilor și partenerilor noștri și suntem convinși că activitatea și rezultatele Asociației pot aduce valoare adăugată oricăror companii active în industria de îngrijire personală din țară”, menționează Costin Ioan Vasilescu, Head of Regulatory and Medical Affairs – SEE în cadrul Reckitt Benckiser.

Potrivit acestuia, conducearea RASCI se va concentra în continuare să producă schimbări cu impact pozitiv atât pentru consumator, cât și pentru sistemul de sănătate din România. Încă de la înființare, activitatea Asociației a vizat două direcții principale, care să contribuie la evoluția armonioasă a segmentului reprezentat. Acestea sunt stabilirea și dezvoltarea unui cadru legislativ coerent, echitabil și transparent, aliniat la regulamentele și practicile internaționale, precum și informarea corectă, educarea și responsabilizarea pacienților și consumatorilor români. Beneficiind de experiența și expertiza combinate ale experților din cadrul companiilor membre, respectiv expunere și implicare la nivel european (prin intermediul apartenenței la AESGP – Association of the European Self-Care Industry), vom continua proiectele începute şi vom iniția noi proiecte cu viziune pentru următorii ani, care să ne ducă mai aproape de ceea ce ne-am propus”, explică vicepreședintele RASCI.

Urgentarea normelor de implementare pentru legislația existentă, dezvoltarea de noi inițiative legislative sau educarea și responsabilizarea consumatorilor cu privire la gestionarea eficientă a propriei sănătăți (campania educațională „Despre sănătate, cu responsabilitate”) se vor regăsi în continuare pe lista de priorități a noii conduceri RASCI, din care face parte și Iulia Roșian (General Manager în cadrul Sanofi Consumer Healthcare România-Moldova), în funcția de președinte. „Acestora li se vor adăuga, cu siguranță noi preocupări, ce vor viza alinierea cu reglementările europene în domeniu, limitarea impactului de mediu la nivelul industriei, impactul digitalizării și creșterea influenței mediului online asupra comunicării și comportamentului consumatorilor”, completează Costin Ioan Vasilescu.

 

“Unele proiecte de lege fie tind să se suprapună cu legislația actuală, fie ar putea complica procesul legislativ existent pe termen lung”

Întrebat care sunt prioritățile de ordin legislativ ce trebuie aduse în dezbaterea publică pentru a eficientiza funcționarea domeniului farma în România, vicepreședintele RASCI apreciază că, în această perioadă, situația epidemiologică generată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 a reprezentat principala preocupare în ceea ce privește reglementările, atât la nivel local, cât și la nivel european. „Există numeroase proiecte de lege emise în această perioadă, menite să rezolve crizele imediate, dar care fie tind să se suprapună cu legislația actuală, fie ar putea complica procesul legislativ existent pe termen lung. Putem exemplifica aici cu proiectele de lege privind medicamentele expirate și deșeurile medicale, aflata în prezent în parcurs parlamentar”.

În ceea ce privește industria de îngrijire personală, reprezentată de RASCI, măsurile cele mai de impact din această perioadă se referă la reglementarea aferentă categoriilor de suplimente alimentare și dispozitive medicale. „Vorbim, pe de-o parte, despre Legea Suplimentelor Alimentare, Legea 56/2021, care este aplicabilă începând cu 3 aprilie 2021. Cu toate acestea, încă se așteaptă ca normele de implementare privind fabricarea, vânzarea și utilizarea suplimentelor alimentare să fie emise de Ministerul Sănătății. Foarte pe scurt, aceasta stabilește modul în care se poate desfășura comunicarea comercială a acestor produse. Legea prevede interdicția de a atribui suplimentelor alimentare, indiferent de categorie, proprietăți de prevenție, tratament sau vindecare, precum și obligativitatea de a utiliza exclusiv informațiile prezente pe eticheta și/ sau prospectul suplimentului alimentar. Astfel, consumatorii vor fi mai corect informați despre proprietățile acestora, limitându-se astfel derapaje care au fost sesizate până în acest moment în publicitatea anumitor produse din acest segment”, explică interlocutorul nostru.

„Noi inițiative privind clarificarea comerțului online cu medicamente OTC sau reglementarea posibilității expunerii la raft a acestei categorii de produse”

Tot în această perioadă am asistat și la schimbări legislative în privința dispozitivelor medicale. Mai exact, Guvernul României a aprobat în iunie 2021 Ordonanța de urgență a Guvernului (OUG) 46/2021 privind stabilirea cadrului instituțional, precum și măsurile necesare pentru asigurarea aplicării directe a prevederilor Regulamentului european (UE) 2017/745 privind dispozitivele medicale, a cărui implementare fusese amânată cu un an ca urmare a izbucnirii pandemiei COVID-19. „Acest Regulament are ca scop armonizarea normelor pentru introducere pe piață și punere în funcțiune a dispozitivelor medicale și a accesoriilor pentru acestea pe piața Uniunii, permițându-le astfel să beneficieze de principiul liberei circulații a mărfurilor. Proiectul de OUG introduce, de asemenea, și o serie de reglementări privind publicitatea dispozitivelor medicale. Legea de aprobare a OUG a fost adoptată tacit de Senat, urmând ca normele de implementare să fie aprobate prin ordin al Ministrului Sănătății, la propunerea ANMDMR”, arată Costin Ioan Vasilescu.

Vorbim astfel de două reglementări majore pentru segmentul de self-care din România, în dezvoltarea și implementarea cărora RASCI s-a implicat activ, care vor contribui la crearea unui standard unitar pentru jucătorii din piață, precum și la protecția și siguranța consumatorilor și pacienților români.

“Însă, pe lângă aceste priorități de ordin legislativ, pe termen mediu și lung, ne propunem să abordăm și alte inițiative menite să contribuie la dezvoltarea segmentului de îngrijire personală și la responsabilizarea populației să își gestioneze propria stare de sănătate. Printre acestea se numără publicitatea pe platforme sociale și în aplicații mobile, clarificarea comerțului online cu medicamente OTC sau reglementarea posibilității expunerii la raft a acestei categorii de produse”, conchide vicepreședintele RASCI.