Peste 2.9 milioane elevi, prescolari si anteprescolari au revenit la scoala pe 5 septembrie 2022 in aproape 25.000 cladiri scolare. Ministrul Educatiei a declarat recent ca doua treimi dintre acestea nu necesita obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu. Dintre cele 33% care necesita autorizatia, acesta a mentionat ca „doar 18,7% si 14,3% care nu au obtinut inca, fie sunt in curs de obtinere, fie nici macar nu au demarat procesul de obtinere a autorizarii pentru securitate la incendiu”. Dar aceasta nu ar fi singura problema legata de infrastructura educationala: cladirile scolilor si gradinitelor trebuie sa fie o prioritate pentru toate autoritatile publice locale. Dincolo de argumentele de ordin financiar, de mediu, cel mai important aspect este legat de sanatatea si performanta scolara a copiilor, cu impact pe termen lung asupra dezvoltarii comunitatilor locale, respectiv a societatii. Oare aceste procente nu sunt rezultatul direct proportional al lipsei importantei acordata educatiei?

Este posibila reforma invatamantului?

Este! Important este sa se doreasca.

Reforma (nu peticirea) invatamantului romanesc este imperios necesara. Nu putem pretinde performanta de la elevii care invata in conditii improprii. Un mediu confortabil, modern, sigur si sanatos este absolut necesar pentru starea de bine si pentru productivitatea lor. Nu exista un raport oficial, insa va puteti imagina cate scoli isi asteapta elevii in cladiri pline de igrasie si mucegai, cu bancute rupte, usi/geamuri/pardoseli deteriorate, acoperisuri si tavane prin care ploua, curti pline de noroi, sobe in salile de clasa si WC in spatele scolii. Astfel ca ne putem „baza” an de an pe dezamagirea si demotivarea a cel putin 30% dintre copiii care, la un moment dat, nu se vor mai inhama la aceasta corvoada numita „educatie”. Involutie care va aduce cu sine si scaderea PIB si, automat, a nivelului calitatii vietii.

Ce facem pana atunci?

„Mobilizam mediul privat!” este raspunsul dat de Asociatia BookLand care, iata, in curand anunta un bilant de 66 institutii scolare renovate in ultimii 3 ani. Fara granturi europene, pur si simplu mobilizand sute de companii sa contribuie cu bani, produse sau servicii (prin redirectionarea celor 20% din impozitul pe profit/venit conform Legii Sponsorizarii nr. 32/1994). Rezultat posibil datorita dorintei a peste 400 companii private de a contribui la imbunatatirea conditiilor in care invata elevii romani.

Eforturile acestei mici asociatii dovedesc ca si la noi se poate. Ca un buget mic, cheltuit eficient, poate aduce rezultate mari. Si ca autoritatile locale, odata implicate si ele – financiar sau logistic – pot deveni parteneri de nadejde in acest demers. Cele 29 institutii scolare din calendarul de Renovare 2022 se regasesc in 22 judete – Arges, Bacau, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Cluj, Constanta, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Maramures, Mures, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Valcea, Vaslui, Vrancea -, la ora actuala 12 fiind deja finalizate, restul in plin santier sau pe cale sa fie renovate in ultimele luni ale anului.

In final, in cele 66 scoli renovate, anual, peste 10.000 elevi vor simti beneficiile unei scoli „ca afara”. Diferenta se vede deja, conform spuselor directorilor institutiilor: nu se mai pleaca la alte scoli din apropiere, ba chiar se inscriu mai multi elevi la aceste scoli, iar profesorii isi iau mai multe ore de predare in cadrul acestora.

„Impreuna CONSTRUIM oameni” e deviza Asociatiei BookLand la care, in ultima vreme, au inceput sa adere si persoanele fizice prin completarea Formularului 230 sau prin transmiterea unui SMS cu textul CONSTRUIM la 8845, donand astfel 2 Euro lunar pentru normalitatea in educatie.

Sa nu ajungem sa regretam timpul pierdut, timpul in care am asteptat <sa ni se dea>. Societatea evolueaza mai rapid decat sistemul care ar trebui s-o ghideze. Iar daca directia e gresita, copiii nostri sunt afectati iremediabil, caci timpul nu mai poate fi dat inapoi. Scoala online i-a nenorocit, sa nu o facem si noi prin nepasare si neimplicare. Si o sa fiti uimiti cat de putin trebuie ca lucrurile sa se puna in miscare! Sa incepem prin a fi exemplu pentru cei mici. Schimbarea lor sa inceapa cu schimbarea noastra… macar a mentalitatii. Sa nu le mai spunem copiilor ca scoala nu le pune paine pe masa, caci chiar asta face… insa, in timp. Sa ii incurajam sa se duca la cursuri, sa invete pentru ei insisi, nu pentru note si sa aiba curajul sa-si urmeze vocatia, oricare ar fi aceasta: contabil, medic, tamplar, sofer. E nevoie de fiecare! Noi, romanii, poate ca nu ne-am mobilizat ca alte popoare – iar asta fiindca avem un nivel de toleranta si suportabilitate mult prea exersat de-a lungul istoriei noastre zbuciumate -, insa am facut-o mereu cand ne-a ajuns cutitul la os. Pana aici! Acum ori niciodata sa ne croim alta soarta!” Mihaela Petrovan – Fondator Asociatia BookLand.

Fara increderea si sustinerea partenerilor loiali care au sprijinit constant eforturile asociatiei, renovarea a 66 scoli/gradinite n-ar fi fost posibila: Unicredit Consumer Financing, Decathlon, SIT, Elis Pavaje, Leroy Merlin, Bilka, Viva Credit, Titan Machinery Romania, Turbomecanica, Arkema, Profi, Synevo, Rehau, Amazon, Trutzi, Masterplast, Barrier, Ferroli, Ariston, Sipex, GLS Romania, Pall-Ex Romania, Austrotherm, Siniat, Novarservis Ferro Group, Cesarom, Wenglor, Asseco Group, Fami Notara, Fuchs Condimente, Instal Impex, Asevi, Policolor, Savana Culoare, Caparol, Nuclearelectrica, E.ON Romania, Somaco Grup Prefabricate, Novaintermed, Marvicon, Ropeco Bucuresti, Purmo Group, Baumit, Ravago Rom, Xella RO, Porta Doors, Sanotechnik, Deutsche Leasing, Tesy, Sykes Romania, Certo Industrie, Real Grup Invest, Kaefer Romania, Porsche Romania, Square Chem, Elpreco, Fabrica de Profile, Isomat, Royal Trans, Raveli, Niko Auto Com, Fereastra Rekord, Bauelemente, AVBS Credit, Ecogreen Metal House, Argenta, Larex-Ir, MaxBau, Novatik, Genco’93, Alpha Pompe, Safetech Innovations, Pro Invest, Sagrod, Hollrom Impex, Barza, Eximprod Grup, Heinrig Impex, Radox, ButanGas, Linde Gaz Romania, Temad, Romstal, Valrom, Flash Lighting Services, Total Electric, Pro Energ, Solexpert, MuralShop, DPD, Eglo, Luxten, Mindo, Selcar International, Limpio, Gedafarm, Mar&Pet, Eurotigla, Arsis, Coface, VitraQ, Termoplast, Agricost, RG Design, Romprofix, Todome, Gilcom, Vinca Marmura, Unimec si altii.

Urmatorul pas pe care Asociatia BookLand il va face din 2023 incolo – pe langa renovarea a inca minimum 8 scoli in ultimele judete ramase „neacoperite” – este constructia de scoli etalon care sa asigure si un pachet complet de servicii, inclusiv metoda de predare, continut educational si locuri de munca dupa absolvire. Aceste scoli pe care BookLand intentioneaza sa le deschida in fiecare judet vor fi moderne si sustenabile (cu cantina, facilitati sportive, cinema & sala teatru, biblioteca, laboratoare, spatii relaxare, livada dar si solar in care va creste propriile legume) si vor fi puse gratuit la dispozitia copiilor din zona rurala.