Construcțiile au crescut cu aproape 10% în primele nouă luni din 2015

santierVolumul lucrărilor de construcții a crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu 9,9%, ca serie brută, comparativ cu perioada similară din 2014, în timp ce avansul în luna septembrie față de august, tot pe serie brută, a fost de 13,7%, reiese din datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Pe serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în primele nouă luni din acest an, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 10,5%, față de perioada similară a anului trecut, iar lunar — septembrie față de august — volumul s-a majorat cu 0,7%.

“Pe elemente de structură (serie brută — n. r.) au avut loc creșteri în primele nouă luni la lucrările de reparații capitale cu 15,9%, lucrările de întreținere și reparații curente cu 13,2% și la lucrările de construcții noi cu 7,6%. Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut la construcțiile inginerești cu 15,6% și la clădirile nerezidențiale cu 5,2%. Clădirile rezidențiale au scăzut cu 0,2%”, se precizează în comunicatul INS.

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut pe total cu 10,5%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creșteri astfel: lucrările de reparații capitale cu 17,5%, lucrările de întreținere și reparații curente cu 10,5% și la lucrările de construcții noi cu 9%.

Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut astfel: clădirile nerezidențiale cu 8,6%, clădirile rezidențiale cu 6,7% și la construcțiile inginerești cu 6,4%.

Lucrările de construcții noi au scăzut cu 1,2%. Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut la construcțiile inginerești cu 14,0%. Clădirile nerezidențiale și clădirile rezidențiale au scăzut cu 9,7%, respectiv cu 8,1%. AGERPRES