Un material de Alexandru AparaschiveiAlina TimoftiLucian BarbuMarius IonescuSilviu BadescuTaxTax advisory services, NNDKP CELF

Din 2024, facturile electronice devin obligatorii. Mai multe detalii se găsesc în buletinul informativ NNDKP, aici.

Față de propunere, principalele modificări se referă la:

  • Verificarea prealabilă obligatorie de către organul fiscal. În acest sens, a fost eliminat din preambulul deciziei de derogare, în contextul directivei ViDA, angajamentul României de a face adaptările necesare la RO e-Factura până la 31 decembrie 2025 pentru a permite persoanelor impozabile să trimită datele necesare către organul fiscal fără ca factura să fie supusă unei verificări prealabile.
  • Art 1. Potrivit art. 1 din decizia de derogare, România a fost autorizată să accepte doar facturi care au fost emise în format electronic, în timp ce propunerea făcea referire doar la transmiterea lor în format electronic.

Așteptăm emiterea în 30 de zile a OPANAF prin care se vor stabili categoriile de operatori economici stabiliţi în România care au obligaţia de a emite facturi electronice în relaţia B2B și de a le transmite prin RO e-Factura, precum și data de la care intervine această obligaţie. Credem că data de la care va fi obligatorie emiterea și transmiterea facturilor electronice prin RO e-Factura este 1 ianuarie 2024.