Consiliul Consultativ Economic propune ca Timişoara să devină un Smart City

timisoara_noapteaOamenii de afaceri din cadrul Consiliului Consultativ Economic (CCE) al Timişoarei propun ca municipiul să devină Smart City, un oraş inteligent cu acces gratuit la internet şi economie la energie. Ei au generat un proiect, iar în adunarea generală la care a participat şi primarul Nicolae Robu, au prezentat acest concept.

“Ideea unui Smart City este să ai un wi-fi generalizat, să nu mergi pe reţele care sunt limitate la debit. Oraşul trebuie să aibă această magistrală de minim 600 de Mb până la 800 de Mb pe terminal, ca să poţi avea acces liber la internet, pentru orice aplicaţie. Aceasta se face prin schimbarea strategiei în majoritatea oraşelor – se renunţă la antenele mari, care şi poluează, se face o reţea distribuită, adică se pune pe fiecare stâlp de iluminat şi un BTS radio-antene. Într-un tramvai există mici antene radio, pe clădiri există o mică antenă (…). Şi atunci, reţeaua e distribuită, oriunde te duci ai acces la debitul mare. Wi-fi-ul va fi gratuit”, a spus Dan Bedros, fost director general Alcatel Lucent România şi actual preşedinte al Centrului de Afaceri Franco-Român.

Anul acesta se vor face spaţii pilot pentru a se testa conceptul de Smart City. Prin intermediul acestui concept se va economisi şi energia. “Clădirile, în funcţie de oră, îşi dozează lumina; nu mai e nimeni în birou, atunci se stinge lumina. La apă, sunt traductori de calitate. Adică verifică în timp real consumul şi calitatea apei, se fac măsurători şi se tratează apa în timp real, non-stop”, a adăugat Dan Bedros.

Consiliul Consultativ Economic al Timişoarei a fost înfiinţat în februarie 2015 de fostul vicepreşedinte al CJ Timiş, Marian Constantin Vasile, actual consilier personal al primarului Timişoarei. Membrii CCE Timişoara au deja un portofoliu de 11 proiecte pe care le propun Primăriei şi Consiliului Local pentru concretizare. AGERPRES