Conglomeratul GFG Alliance, care deţine în România fostul Sidex Galaţi, a anunţat că a făcut progrese spre o restructurare majoră care îi va permite să îşi plătească creditorii, după ce principalul său finanţator, fondul Greensill Capital, s-a prăbuşit în luna martie, transmite Reuters.

,,Aceasta va permite GFG să se concentreze pe afacerile sale, să protejeze locurile de muncă şi să dezvolte mai departe activele rămase”, a informat GFG Alliance într-un comunicat de presă.

GFG Alliance, un conglomerat cu activităţi în diferite domenii controlat de magnatul Sanjeev Gupta, regrupează aproximativ 35.000 de angajaţi la nivel mondial, reunind combinate siderurgice şi uzine de aluminiu în SUA, Marea Britanie, Franţa, România (fostul Sidex Galaţi) şi Australia. Grupul lui Sanjeev Gupta a precizat  că a ajuns la un acord cu administratorii Greensill Bank pentru ,,un angajament pozitiv direct în vedere unei soluţii amiabile”, fără a oferi alte detalii.

Anunţul  vine după ce GFG Alliance şi grupul bancar elveţian Credit Suisse au ajuns săptămâna trecută la un acord cu privire la activele GFG din Australia, acord care va permite refinanţarea acestor operaţiuni. De asemenea, GFG Alliance a anunţat  că a publicat documentele privind refinanţarea operaţiunilor sale siderurgice din Europa continentală, inclusiv din România şi Cehia.

În paralel, GFG Alliance va continua procesul de vânzare a operaţiunilor de aliaje speciale din Marea Britanie şi, de asemenea, va regrupa operaţiunile siderurgice din Belgia, Luxemburg şi Italia sub umbrela operaţiunilor din România.

În luna iulie 2019, Liberty Steel, o companie cu sediul în Marea Britanie care este deţinută de GFG Alliance, a plătit 740 de milioane de euro pentru a prelua o serie de oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la grupul ArcelorMittal. Activă pe plan global, Liberty Steel are o capacitate anuală de producţie de 13 milioane de tone în Europa, 72% din volumul total, şi are 17.000 de angajaţi pe continent. AGERPRES/(AS – autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)