„Tehnologii inovatoare cu beneficii imediate în tratarea plăgilor de natură venoasă și combaterea durerii cronice”, „Tratarea ulcerelor venoase din perspectiva medicilor de familie”, „Tratamentul durerii acute al traumatismelor minore în cabinetul de medicina de familie”, „Aplicațiile luminii în medicina integrativă, cu studii de caz și exemple de bună bractică, atât din România, cât și din Olanda”, sunt doar câteva dintre subiectele de dezbatere atinse în cadrul Conferinței Naționale „Tehnologii de avangardă în tratarea durerii cronice și a plăgilor de natură venoasă”.

Evenimentul a fost moderat de Dr. Adrian Pană – Expert Sănătate Publică, iar invitații speciali prezenți la întâlnire au fost: Prof. Univ. Dr. Bogdan Tamba – Coordonatorul Centrului Avansat de Cercetare – Dezvoltare în Medicină Experimentală (CEMEX), Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, Dr. Vasile Cepoi – Director executiv Direcția de Sănătate Publică Iași; Dr. Mihai Crețeanu – Coordonatorul Compartimentului de Radiologie Intervențională a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava; Dr. Daciana Toma – Secretar, Societatea Națională de Medicina Familiei, Dr. Cassandra Zwaan-Gagenel – GP, Director medical, Federatie WDH Midden Nederland și Gina Vișan – Bioptron Romania.

Manifestarea s-a desfășurat sub egida academică a Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași, având ca partener de implementare Oameni și Companii. Evenimentul digital, la care au participat peste 200 de medici de familie, a fost organizat cu suportul Bioptron.

Tema de dezbatere propusă este extrem de interesantă, alături de un panel de speakeri care ne vor asigura o perspectivă foarte bogată asupra temei. Sunt convins că, în practica de zi cu zi, problema durerii cronice este o problemă frecvent întâlnită. Sunt convins că mulți dintre medicii de familie au extrem de mulți pacienți care au diferite patologii care implică inclusiv episoadele de durere cronică, iar mulți dintre ei sunt în situația în care, probabil, au încercat diferite scheme terapeutice și rezultatul acestora nu a fost neapărat unul satisfăcător de fiecare dată. De asemenea, sunt convins că plăgile de natură venoasă sunt extrem de întâlnite în special la pacienții diabetici, cât și la pacienții cu insuficiență venoasă cronică și ele merită o atenție deosebită și un management multidisciplinar”, a fost mesajul transmis de moderatorul evenimentului Dr. Adrian Pană.

Problema tratamentului durerii cronice este încă una nerezolvată  în România, deși se discută de mulți ani. Terapia durerii este o necesitate obligatorie în abordarea oricărui caz, începând cu evaluarea durerii la fiecare pacient și continuând cu tratamentele care trebuie aplicate, este de părere Dr. Vasile Cepoi: „Când este vorba de inovație în sănătate eu am în permanență o temere și anume siguranța pacientului, pentru că orice metodă nouă, dacă nu este aplicată corect și nu sunt respectate toate regulile de bună practică, nu va duce la rezultatele scontate.”

Conform celor declarate de Prof. Univ. Dr. Bogdan Tamba, în calitate de reprezentant al Comunității Academice a Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, Universitatea  a susținut consecvent faptul că trebuie să fie  permanent un important producător de noutate științifică, atât fundamentală, cât și aplicativă, și că astfel de inițiative educaționale sunt extrem de binevenite, pentru că întăresc rolul educației în formarea medicilor.

Durerea simplă, durerea semnală este durerea care aduce pacientul la medic, însă ceea ce se întâmplă după este cel mai important, deoarece atunci sistemul medical trebuie să demonstreze capacitatea de a trata acea durere. „În urmă cu 5 ani, Organizația Mondială a Sănătății spunea că dacă la jumătate de oră de la internarea în spital, pacientul încă mai resimte o durere, înseamnă că a ajuns într-un spital greșit, practic acesta este standardul la care trebuie să ajungem. O dată ce pacientul a ajuns la spital, rolul informațional al durerii a dispărut și focusul nostru trebuie să fie continuu și constant – terapia durerii”, a mai declarat Prof. Univ. Dr. Bogdan Tamba – Coordonatorul Centrului Avansat de Cercetare – Dezvoltare în Medicină Experimentală (CEMEX).

Una dintre marile provocări, expuse de Prof. Tamba este durerea cronică, pentru care încă nu sunt soluții pentru a o trata, deoarece este prea variată și însoțește o mulțime de patologii asociate. „Din punct de vedere al terapiei, provocările sunt foarte mari, România neavând cel mai bun acces la terapii, iar în zona durerii suntem codașii Europei. De asemenea, accesul pacienților la medicamente ar trebui îmbunătățit concomitent cu eforturile educaționale asupra colegilor din sistemul medical”, a fost mesajul transmis de Prof. Univ. Dr. Tamba, pentru medicii de familie prezenți la Conferință.

Dr. Mihai Crețeanu a prezentat în cadrul conferinței calitățile produsului Bioptron (terapia cu lumina hiperpolarizată Bioptron) în tratamentul rănilor cronice deschise, rănilor acute închise și a rănilor post-operatorii/operatorii și a punctat faptul că diabetul este o problemă la fel de important ca pandemia, dacă facem o analiză la nivel global. Diabetul de Tip 2 este cauza principală pentru complicațiile cardiovasculare, amputații și zile de spitalizare. „La fiecare 30 de secunde un pacient își pierde piciorul din cauza diabetului zaharat. 80% dintre amputații pot fi prevenite doar dacă avem un management în echipă, în care rolul medicilor de familie este cel mai important”, a fost mesajul transmis de Dr. Crețeanu.

Dr. Daciana Toma – Secretar, Societatea Națională de Medicina Familiei a discutat pe tema Tratarea ulcerelor venoase din perspectiva medicului de familie, iar o statistică prezentată, arată că prevalența și incidența bolii venoase sunt dificil de cuantificat, „40% din populația adultă suferă de insuficiența venoasă, 10-25%  din populația adultă suferă de varice, iar costurile pe care le implică îngrijirea bolii venoase cronice sunt considerabile. În România, 7 din 10 pacienți suferă de boală venoasă cronică, iar acești pacienți își ignoră semnele și simptomele din stadiile incipiente”.

După cum a declarat Dr. Daciana Toma, boala venoasă cronică este o boală inflamatorie progresivă care, fără tratament, duce la complicații grave, cum ar fi ulcerele venoase, ce reprezintă leziuni deschise ale pielii care apar într-o zonă afectată de hipertensiune venoasă. Obiectivele tratamentului ulcerului venos cronic sunt: prevenirea și reducerea factorilor predispozanți/agravanți, diminuarea hipertensiunii venoase, reducerea semnelor și simptomelor, prevenirea complicațiilor/recidivelor.

Hiperlumina BIOPTRON este o variantă de tratament pentru terapie și recuperare în cazul diverselor afecțiuni medicale. Principalele efecte terapeutice ale hiperluminii Bioptron prezentate de Dr. Daciana Toma sunt: 1. Stimularea proceselor de autoreparație tisulară și prevenirea descompunerii tisulare; 2. Stimularea mecanismelor naturale de apărare ale organismului; 3. Reducerea semnificativă a senzației durerii și 4. Stimularea termosenzorială și optoenzorială care are efecte senzitive și neurale care pot reduce simptomele TAS și depresia non senzorială.

Dr. Cassandra Zwaan-Gagenel a vorbit în cadrul conferinței despre cum se tratează durerea acută în Olanda și, în mod particular, cum tratează medicii de familie durerea acută. Conform celor prezentate, politica de sănătate a urgențelor din Olanda prevede ca medicina de familie să asigure 24/7 triajul si tratamentul pacienților, în cabinetele medicale (8.00-17.00) centre de permanență, ambulanța medicului de familie (17.00-8.00 si weekend).

„În ceea ce privește incidența traumatismelor în Olanda, anual sunt înregistrare aproximativ 3 milioane în total (populația Olandei fiind de 17,3 milioane de locuitori) dintre care 2/3 sunt rezolvate de către medicul de familie in cadrul cabinetului medical sau in centrele de permanenta. Durerea acută este în relație directă cu leziunea de țesut (nociceptiva)  și reprezintă un semnal de alarmă si prevenire al corpului uman împotriva situațiilor  periculoase. Durerea acuta dispare  în momentul vindecării cauzei traumatismului.

Tratamentul durerii acute trebuie inițiat la timp cu medicație corespunzătoare si in doze corespunzătoare pentru a împiedica cronicizarea ei, durerea cronica având mecanisme mult mai complexe si fiind mult mai greu de tratat. Pentru tratarea durerii acute se utilizează schema terapeutică de tratament gradual a intensității durerii conform OMS”, a mai declarat Dr. Cassandra Zwaan-Gagenel.

Despre BIOPTRON – terapia medicală cu lumină recomandată de medici a vorbit Gina Vișan, din partea Zepter România. „Hiperlumina BIOPTRON a ajutat milioane de persoane la îmbunătățirea capacității organismului de a se regenera și la menținerea stării de sănătate la nivel optim. Aceasta accelerează procesul de vindecare, restabilește funcțiile deteriorate ale organismului și echilibrul metabolic, crește rezistența la factorii de stres externi și imunitatea prin accelerarea proceselor naturale de vindecare ale organismului, atât în afecțiunile acute, cât și în cele cronice”.

Câteva caracteristici ale luminii BIOPTRON: lumină polarizată liniară, lumină policromatică, incoerență, energie scăzută. Hiperlumina BIOPTRON asigură: 1. informație; 2. energie; 3.vibrație, la nivelul biostructurilor și organelor situate profund în interiorul corpului uman, aducând întregul sistem al organismului la homeostazie(stabilitate internă naturală).

Conferința Națională, dedicată medicilor de familie, s-a desfășurat sub egida academică a Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași, având ca partener de implementare Oameni și Companii, cu suportul Zepter România.

Oameni și Companii – OSC este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 100 comunități business și profesionale și 33 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.