Junior Chamber International (JCI) organizează la Cluj-Napoca, în perioada 15-18 octombrie, una dintre cele mai importante conferinţe internaţionale din centrul şi sud-estul Europei, JCI Danube, pe tema „oraş inteligent şi inovativ”, prilej cu care vor avea loc o serie de evenimente adresate antreprenorilor, autorităţilor locale şi specialiştilor în dezvoltare durabilă.
Evenimentul este organizat sub egida Capitalei Europene a Tineretului, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca şi al Consiliului Judeţean Cluj, în anul în care se împlinesc 100 de ani de la fondarea JCI. Pe parcursul celor patru zile de dezbateri, workshop-uri, cursuri şi prezentări de soluţii inovative care vor reuni zeci de speakeri recunoscuţi la nivel internaţional, participanţii vor avea posibilitatea de a discuta şi genera iniţiative concrete şi practice pentru viitor, cu intenţia ca acestea să devină modele de bună practică pentru comunităţile locale.
„Lumea de mâine va fi polarizată de oraşe inteligente şi arii urbane, care vor genera 80 la sută din prosperitatea planetei. Evoluţia sau regresul oraşelor vor fi puternic influenţate de abilitatea lor de a stimula trei factori: tehnologie, noi modele de afaceri şi inteligenţa colectivă a locuitorilor lor”, a afirmat arhitectul Dan Bugariu, unul dintre vorbitorii din cadrul conferinţei, explicând motivul pentru care tema conferinţei este legată de oraşele inteligente.
La eveniment, care se desfăşoară la Sala Polivalentă şi Cluj Arena, vor participa experţi din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria, Moldova, Ucraina şi România care vor avea ocazia să interacţioneze cu furnizori de software şi de hardware pentru tehnologiile ce caracterizează oraşele inteligente şi inovative.
Totodată, au confirmat participarea numeroşi reprezentanţi de marcă ai mediului de afaceri din România, oficiali din mediul diplomatic şi consular, actuali şi foşti membri ai Guvernului, membri ai Parlamentului European şi ai celui naţional, reprezentanţi ai corpului academic, conducători ai numeroase instituţii şi autorităţi publice, tineri antreprenori de succes, aceştia având posibilitatea de a-şi exprima viziunea asupra modului in care Cluj-Napoca poate fi aşezat pe harta oraşelor inteligente.
„Antreprenorii reprezintă motorul creşterii economice şi al dezvoltării comunităţilor, autorităţile reprezintă sprijinul acestei dezvoltări, iar societatea civilă este senzorul care indică nevoia şi direcţia de dezvoltare. JCI Cluj a construit contextul pentru acest eveniment, antreprenorii vin cu soluţiile, iar autorităţile au oportunitatea să le preia pentru a le pune la dispoziţia întregii comunităţi pentru o viaţă mai bună”, a declarat unul dintre organizatori, Florin Şomodi, vicepreşedinte pentru dezvoltare a regiunii de nord din cadrul JCI România.
Junior Chamber International (JCI) este o organizaţie non-guvernamentală având peste 115 organizaţii naţionale afiliate, cu peste 200.000 de membri – persoane între 18 şi 40 de ani, cu filiale în peste 6 000 de comunităţi locale de pe tot globul. AGERPRES