Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, prin Facultatea de Informatică, Academia Română, prin Institutul de Cercetări în Inteligenţă Artificială Bucureşti, Institutul de Informatică Teoretică Iaşi și Institutul de Filologie Română „A. Philippide” și Asociația Română de Lingvistică Computațională vor organiza în perioada 13-14 decembrie 2021 cea de-a XVI-a ediție a Conferinței Internaționale „Resurse lingvistice și instrumente pentru prelucrarea limbii române”.

Evenimentul va fi precedat de primul workshop dedicat proiectului „Învățare profundă pentru limba română veche” (DeLORo) care va avea loc în data de 14 decembrie. În ediția din acest an, dorim să aducem în centrul atenției abordări și realizări recente în cercetarea dedicată domeniului lingvisticii teoretice și experimentale, al lingvisticii computaționale și al prelucrării limbajului natural.

De asemenea, în cadrul acestei ediții, vom avea trei invitați speciali: Georg Rehm, Marc Kupietz, Dima Turchyn. George Rehm este unul dintre membrii Centrului German de Cercetare pentru Inteligență Artificială și unul dintre experții din domeniul Procesării Limbajului Natural din cadrul Parlamentului European. Marc Kupietz este membrul Institutului din Leibniz pentru limba germană și conducătorul programului științific ”Korpuslinguistik” (”Corpus Lingvistic”). Dima Turchyn are peste 15 ani de experiență în domeniul tehnologiei și inteligenței artificiale, fiind conducătorul departamentului de Inteligență Artificială din cadrul companiei Microsoft. Invitații ne vor prezenta cele mai recente descoperiri din domeniul prelucrării limbajului natural și ne vor oferi detalii importante despre cariera și parcursul lor în domeniul lingvisticii computaționale.

Menționăm că sunt asigurate condițiile optime ca participarea la lucrări să se poată face în regim de teleconferinţă. Detalii despre agenda evenimentului și confirmarea de participare găsiți aici: https://profs.info.uaic.ro/~consilr/2021/