Pe 7 decembrie, Sala Mare a Teatrului Național Vasile Alecsandri din Iași va găzdui un eveniment de referință pentru comunitatea ieșeană: Gala Medicii împreună pentru comunitate. Întâlnirea, aflată la cea de-a V-a ediție, reunește membri ai Colegiului Medicilor Iași, dar și alți reprezentanți și parteneri ai organizației, având ca subiect principal acordarea distincțiilor pentru membrii Colegiului Medicilor Iași care s-au remarcat prin merite deosebite în activitatea și dezvoltarea profesională.

Medici Împreună pentru Comunitate este un eveniment aflat la a cincea ediție, care își propune să aducă medicii împreună și să promoveze conceptul de responsabilitate socială, ideea de a face ceva împreună pentru comunitate. Lucrurile au început încă din 2016 și în fiecare an am găsit o cauză importantă căreia să ne raliem. Am fost bucuroși să vedem că membrii Colegiului Medicilor din Iași participă fără rezerve, iar aceste lucru chiar ne unește. Medicii sunt un corp de elită care trebuie să reîntoarcă ceva comunității, mai ales pentru grupurile vulnerabile”, explică Conf. Univ. Dr. Liviu Oprea, Președinte Colegiul Medicilor Iași, într-un interviu acordat portalului MedicalManager.ro.

Anul acesta, prin intermediul unui parteneriat încheiat cu Clubul Rotary Iași, fondurile rezultate în urma campaniei vor fi direcționate către sprijinirea refugiaților ucrainieni aflați în Iași, respectiv către Centrul de Informare și Suport România-Ucraina și Centrul Educațional pentru Mame și Copii Refugiați.

„Chiar de când a început războiul și au început să vină refugiați din Ucraina, noi am avut acțiuni de sprijin a acestora, mulți medici s-au implicat la vremea respectivă în a avea grijă de pacienții care sunt refugiați din Ucraina sau copiii lor. În momentul acesta ni s-a părut esențial și în ceea ce privește cauza pe care o avem, aceea de a-i integra în comunitate. Este o cauză importantă și am ales să lucrăm împreună și să fim parteneri cu Clubul Rotary”, arată Conf. Univ. Dr. Liviu Oprea.

De altfel, Colegiul Medicilor Iași a colaborat cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași la vremea respectivă și a reușit să atragă un număr important de oameni care să sprijine cu traducerea consultațiilor, care de multe ori erau în limba rusă sau în limba ucraineană.

Noi credem că cetățenii care sunt refugiați din Ucraina ar trebui cumva integrați în comunitatea românească, să aibă acces la serviciile sociale exact ca oricare alt cetățean. Am fost atrași de această idee, de a integra refugiații, de a crea un centru de resurse de informare pentru ei, în așa fel încât să se simtă normal în comunitatea de aici. Faptul că este vorba de foarte mulți copii joacă un rol important, pentru că sunt persoanele cele mai vulnerabile în situații de război.

În anii anteriori, Colegiul Medicilor Iași a sprijint multe cauze importante, printre care renovarea unei secții a Spitalului de copii “Sfânta Maria” din Iași sau ajutorarea persoanelor vârstnice cu probleme materiale stringente. De asemenea, la una din edițiile trecute ale Galei Colegiului Medicilor Iași s-au strâns donații în sprijinul femeilor care sunt victime ale violenței domestice.

Întotdeauna există un număr de oameni foarte entuziaști care se implică în organizarea acestei Gale și apreciem sprijinul lor. De asemenea, cred că este apreciat faptul că organizarea acestui eveniment ne permite nouă, celor din breasla medicilor ieșeni, să ne apropiem mai mult în perioada sărbătorilor de iarnă. Noi cultivăm un nivel de transparență foarte înalt în tot ceea ce întreprindem, iar faptul că după fiecare eveniment suntem foarte transparenți cu ce s-a întâmplat cu finanțarea obținută dă încredere participanților și crește calitatea evenimentului”, conchide Conf. Univ. Dr. Liviu Oprea.